Dünya İngiltere-İsrail ilişkileri 'dondu'

İngiltere-İsrail ilişkileri 'dondu'

Paylaş
İngiltere-İsrail ilişkileri 'dondu'

İngiltere-İsrail ilişkileri 'dondu'

Dubai’de geçen ay Mahmud El Mabhuh isimli Hamas liderinin öldürülmesi olayı zanlılarının "sahte İngiliz pasaportu" taşımalarıyla ilgili tartışmalar ve haberler, bugünkü İngiliz gazetelerinde geniş yer buldu.

Guardian gazetesi, İsrail’in Londra büyükelçisinin dün Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, bir yetkilinin kendisine, "İsrail ile ilişkiler bundan önce zaten buzdolabındaydı, şimdi ise derin dondurucuya girdi" dediğini yazdı. (Olaydan İsrail istihbarat örgütü Mossad'ın sorumlu olduğu öne sürülüyor.)

Haberde, İngiltere’nin konuyla ilgili soruşturma başlatmaya hazırlandığı anımsatıldı.

'ÖNCE ELEKTRİK VERİLDİ'

Hamas’ın güvenlik yetkililerinden Nahro Mesud’un Mabhuh’un öldürülmesine yardımcı olduğu şüphesiyle Suriye’de sorgulandığına dikkat çekilen haberde, Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal’in ise bu iddiayı El Fetih örgütünün "dezenformasyon çabası" olarak nitelendirdiği kaydedildi.

Independent gazetesi, El Mabhuh’a boğularak öldürülmeden önce elektrik verildiğini ve işkence yapıldığını yazdı. Suikastçıların bu şekilde Hamas liderinden bilgi almaya çalıştığı yönünde spekülasyonlar olduğunu kaydeden gazetenin Orta Doğu muhabiri Robert Fisk’in, "İngiltere’nin konuyla ilgili açıklamasının tutarsızlıklarla dolu olduğu ve konuya açıklık getirilmesi gerektiği" yorumuna yer verdi.

'İSTİHBARAT PAYLAŞIMI İPTAL EDİLİR'

Daily Telegraph da Mossad ajanlarının sahte İngiltere pasaportlarını kullandığı doğrulanırsa, İngiltere’nin İsrail ile istihbarat paylaşımı anlaşmasını iptal etmeyi değerlendirebileceğini kaydetti.

Dubai polisi, Hamas liderlerinden Mahmud El Mabhuh suikastının zanlıları arasında 6 İngiliz ile 3 İrlandalı’nın bulunduğu toplam 11 Avrupalı’nın ismini ve kimlik bilgilerini açıklamış, ayrıca zanlılar hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Pasaportlarda isim ve numaralarla oynanmadığı, ancak resimlerin değiştirildiği belirtilirken, bu 11 kişiden 7’sinin İsrail’de yaşayan İngiliz asıllı göçmenlerle aynı isimleri taşıdığı ortaya çıkmıştı.

AA

Haberin Devamı