Spor İngiltere Premier Lig'de perde açılıyor

İngiltere Premier Lig'de perde açılıyor

Paylaş
İngiltere Premier Lig'de perde açılıyor

İngiltere Premier Lig'de 2014-2015 sezonu yarın oynanacak maçlarla başlayacak.

Premier Lig’de sezonun açılış maçında Manchester United, Swansea City’yi konuk edecek. Old Trafford’da oynanacak mücadele TSİ 14.45’te başlayacak. Ligde yarın Manchester United-Swansea City mücadelesinin yanı sıra 6 maç daha oynanacak.

Haberin Devamı

Hazırlık döneminde göz dolduran "Kırmızı Şeytanlar", Hollandalı teknik adam Louis van Gaal yönetiminde ilk resmi maçına Swansea City karşısında çıkacak. Manchester ekibi, hüsranla sonuçlanan geçen yılın ardından yeni sezona iyi bir başlangıç yapmayı hedefliyor.

Geçen yıl başarıya ulaştığı kadrosunu korumayı başaran son şampiyon Manchester City, unvanını korumak için mücadele edecek. Son iki yıldır transfer politikasını değiştirerek yüksek bonservis bedelleri ödemeye başlayan Arsenal ile Jose Mourinho yönetiminde yaptığı nokta transferlerle iddiasını ortaya koyan Chelsea, şampiyonluğu Londra’ya getirmeye çalışacak. Geçen sezon uzun bir aradan sonra şampiyonluğa yaklaşan Liverpool ise özlemini bu yıl sonlandırmanın hesaplarını yapıyor.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en değerli ligi

Premier Lig, futbolcuların piyasa değerleri bakımından Avrupa futbolunun en değerli ligi olarak göze çarpıyor.

Alman internet sitesi Transfermarkt’ın verilerine göre, İngiltere’de mücadele eden 20 takımın toplam piyasa değeri 3 milyar 620 milyon avro. Son şampiyon Manchester City’nin 483 milyon avro değerle başı çektiği Premier Lig’de, Chelsea, 466 milyon avro ile ikinci sırada bulunuyor. Piyasa değerlerinde bu iki ekibi, 394 milyon avro ile Arsenal, 389 milyon avro ile Manchester United ve 336 milyon avro ile Liverpool takip ediyor.

Premier Lig’de transfer piyasası

Premier Lig’in en değerli ve şampiyonluğa oynayan 5 kulübü; Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal ve Liverpool, transfer döneminin hareketli takımları arasında yer aldı.

İngiltere’de yeni sezon öncesi transferlere en fazla para harcayan kulüp Liverpool oldu. "Kırmızılar", Barcelona’ya gönderdiği Uruguaylı golcüsü Luis Suarez’den kazandığı yaklaşık 80 milyon avroluk ücretin de etkisiyle birçok ismi kadrosuna kattı. Adam Lallana, Dejan Lovren, Lazar Markovic, Alberto Moreno, Emre Can, Rickie Lambert ve Divock Origi için yaklaşık 131 milyon avro bonservis bedeli ödedi.

Yaptığı nokta transferlerle dikkati çeken Chelsea, Atletico Madrid’den Diego Costa ve Filipe Luis ile Barcelona’dan Cesc Fabregas transferleri için yaklaşık 90 milyon avro harcadı. "Maviler" buna rağmen David Luiz, Romelu Lukaku ve Demba Ba başta olmak üzere kadrosundan çıkardığı isimlerle bu transferleri finanse etmeyi başardı.

Haberin Devamı

Alexis Sanchez, Mathieu Debuchy, Calum Chambers ve David Ospina’yı transfer eden Arsenal, bu isimler için kasasından yaklaşık 80 milyon avro çıkardı. Manchester United, Ander Herrera ve Luke Shaw’ı kadrosuna dahil eden Manchester United, bu transferler için yaklaşık 75 milyon avro öderken, transfere 65 milyon avro harcayan Manchester City, Eliaquim Mangala, Fernando, Willy Caballero, Bruno Zuculini ve Bacary Sagna’yı kadrosuna kattı. Ligde bir diğer dikkat çeken transfer ise Chelsea’den yaklaşık 35 milyon avro karşılığında Everton’a geçen Belçikalı Romelu Lukaku oldu.

En fazla şampiyon olan takım Manchester United

Geçmişi 1888 yılına dayanan İngiltere Birinci Futbol Ligi tarihinde en fazla şampiyonluk yaşayan takım, 20 kez mutlu sona ulaşan Manchester United oldu.

Haberin Devamı

"Kırmızı Şeytanlar", İskoç teknik direktörü Sir Alex Ferguson yönetiminde ivme kazanarak 2000’li yıllarda şampiyonluk sayılarında Liverpool’u (18) geride bıraktı. Arsenal’ın 13 şampiyonluğunun bulunduğu İngiltere’de Everton 9, Aston Villa 7, Sunderland 6 defa zafere ulaştı. Son şampiyon Manchester City ve Chelsea ise 4 şampiyonluğa sahip.

Rakamlarla Premier Lig

Premier Lig adıyla oynanmaya başladığı 1992 yılından itibaren organizasyonda 46 farklı takım mücadele etti.

Bu 46 takım arasında Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Everton, Tottenham Hotspur ve Aston Villa, Premier Lig’in 22 yıllık tarihinde kesintisiz olarak yer alan 7 takım olarak ön plana çıkıyor.

Şimdiye kadar 22 sezonluk Premier Lig’de 8 bin 606 maç oynanırken, 22 bin 704 kez gol sevinci yaşandı.

Ligde en fazla ve en farklı galibiyet rekorları Manchester United’ın elinde bulunuyor. 1994-1995 sezonunda Ipswich Town’ı 9-0’lık skorla geçerek en farklı sonuca imza atan ve toplamda 547 galibiyete sahip "Kırmızı Şeytanlar", iki alanda da zirvede yer alıyor.

Haberin Devamı

Premier Lig döneminin en golcü futbolcuları sıralamasında ise Alan Shearer başı çekiyor. Newcastle United efsanesi, 260 gol kaydettiği Premier Lig’in en golcü ismi konumunda. Shearer’ı Andrew Cole (187) ve Thierry Henry takip ediyor. Bu üç ismi, Premier Lig’de top koşturan aktif futbolculardan Wayne Rooney (173) ve Frank Lampard (172) izliyor.