Dünya İngiltere'nin 50 yıllık ayıbı

İngiltere'nin 50 yıllık ayıbı

Paylaş
İngiltere'nin 50 yıllık ayıbı

İngiltere'nin sömürgecilik tarihindeki en dehşet verici anlardan biri olan Kenya'daki kanlı Mau Mau isyanı hakkında çok sayıda belge gün yüzüne çıktı

İsyanı bastırmak için gösterilen çabaları anlatan belgeler, Kenya’nın bağımsızlığını ilan etmeye yaklaştığı günlerde Afrika’dan kaçırıldı ve yaklaşık 50 yıl boyunca hükümet arşivlerinde tutuldu.

Belgeler, dört yaşlı Kenyalının, İngiltere’ye başkaldırdıkları 1952 ve 1960 yıllarında işkence gördükleri iddiasıyla Dışişleri Bakanlığı’na dava açması sonucu bu yıl ortaya

çıktı. Davacılar, Mau Mau isyancılarına karşı yapılan sistematik işkence kapsamında, “hadım edilme ve şiddetli cinsel saldırılar dahil olmak üzere anlatılamayacak kadar ağır işkencelere maruz kaldıkları” iddiasında bulundu.

Perşembe günü İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde başlayacak olan dava, hükümet arşivlerindeki yer alan 300 kutu belgenin gün yüzüne çıkmasını sağladı.

1963 yılında Afrika’dan kaçırılan belgeler, Kenya’nın bağımsızlığını kazanmasından birkaç önce İngiltere’ye getirilmişti.

Haberin Devamı