Dünya İnsan haklarında Türkiye'ye suçlama

İnsan haklarında Türkiye'ye suçlama

Paylaş
İnsan haklarında Türkiye'ye suçlama

Uluslararası Af Örgütü'nün yayımladığı yıllık insan hakları raporunda ABD, Rusya, Çin ve Türkiye'ye suçlamada bulunuldu

Raporda başta ABD, Rusya ve Çin olmak üzere güçlü devletlerin müteffik olarak gördükleri ülkelerdeki insan hakları ihlallerini görmezden geldiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Claudio Cordone, "Yayımladığımız rapor güçlü devletlerin kendilerini hukukun üzerinde tuttuğunu ve müttefiklerini koruduğunu, böylece adaletin sadece kendileri uygun gördükleri şekilde tecelli etmesini sağladıklarını gösteriyor" diye konuştu.

Yayımlanan yıllık raporda, ABD öncülüğündeki BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Gazze saldırısında yanlı davrandığı da vurgulanırken, 111 ülkede işkence ve kötü muamele devam ettiği belirtildi.

İşte rapordan çarpıcı başlıklar:

* 55 ülkede tutuklular adil yargılanmıyor
* 48 ülkede suça karışmamış politik mahkumlar hapse atılıyor
* 96 ülkede düşünce özgürlüğüne sınırlamalar getiriliyor
* Dünya çapında 159 ülkede insan hakları ihlalleri yapılıyor.
* İnsan haklarını en çok çiğneyen ülkeler: Eritre, İran, Gana, Çin ve Mısır.

OBAMA SÖZÜNÜ YERİNE GETİREMEDİ

ABD Başkan Barack Obama'nın daha önce söz verdiği halde Guantanamo kampını kapatmayı başaramadığı belirtilen raporda, Obama yönetimindeki ABD'nin insan hakları konusunda 'karışık' bir görüntü verdiği ifade edildi.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SAVAŞ SUÇLARI

İsrail'in 2008-2009 yıllarındaki Gazze saldırılarına da işaret edilen raporda, “BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda yanlı davrandığı” ifade edildi.

Raporda, “ABD ile AB üyesi ülkelerin BM Güvenlik Konseyi'ndeki pozisyonlarını kullanarak uluslararası adaleti engellediği” belirtildi.

Raporda, İsrail ve Gazze'yi kontrol altında tutan Hamas'ın konuya ilişkin olarak hazırlanan Goldstone raporundaki hesap verme zorunluluğunu gözardı ettikleri, bunun için uluslararası baskıya ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NİN BEŞİR DAVASI

ABD, Rusya ve Çin'le birlikte G20 ülkelerinin bazılarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) savaş suçlarına karşı hukuki yollara başvurma girişimine katılmadığı da raporda ifade edildi.

Raporda, ICC'nin Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir için Darfur bölgesindeki olaylar nedeniyle savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle yakalama emri çıkartmasının 2009 yılının uluslararası adalet açısından dönüm noktası yaptığı belirtildi.



ICC'nin Darfur'da yaşananlardan sorumlu ttutuğu ve hakkında tutuklama emri çıkardığı El Beşir'in Türkiye ziyareti tartışma konusu olmuştu.

Ankara başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası kamuoyundan gelen tepkilere karşılık olarak, Türkiye'nin ICC'ye taraf olmadığını, bu nedenle El Beşir'i gözaltına alma gibi bir yükümlüğü ya da niyeti olmadığını belirtmişti.

TÜRKİYE, ICC'Yİ İMZALAMAYA ÇAĞRILDI

Raporda, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) ile işbirliği anlaşması imzalamayan Türkiye, ABD, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya ve Suudi Arabistan sert bir dille bu anlaşmayı imzalamaya çağrıldı.

Uluslararası Af Örgütü raporunda Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, Türkiye ve ABD'nin uluslararası adalet çabalarına kasıtlı olarak balta vurmak değilse bile, (katkı vermekten) uzak durdukları belirtildi.

3

Haberin Devamı