Gündem 'İnsan olduğumuzu anlayın'

'İnsan olduğumuzu anlayın'

Paylaş
'İnsan olduğumuzu anlayın'

Selendi'den önce yapılan Roman Çalıştayı raporu Romanların taleplerine yer verildi

Devlet Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında toplanan Roman Çalıştayı raporu dün yayınlandı. Manisa Selendi’de Romanlara karşı yapılan eylem ve olaylardan önce yapılan çalıştayın raporunda, bu olaylara yol açan etkenler de yer aldı.

Türkiye’de Romanların büyük çoğunluğunun ‘Romani’ dilini kullandığı belirtilen rapora göre, Roman vatandaşlar öncelikle kendilerine olumsuz anlamlar yüklendiği gerekçesiyle ‘çingene’ denmesinden hoşlanmıyor.

Raporda Romanların en büyük sorunlarının eğitim ve işsizlik olduğu vurgulanıyor. Romanların büyük bölümü hala göçebe olarak yaşamaları nedeniyle nüfus cüzdanlarının olmamasının sıkıntısını yaşıyor.

Romanların dezavantajlı gruplar sıralamasında en önlerde yer aldığına değinilen raporun son sözleri ise şöyle: “Roman vatandaşlarımız, yıllardır yok sayılan varlıkları ve görmezden gelinen sorun ve taleplerinin artık ötelenmesini istemiyorlar.

Yıllar yılı insan olduklarını ispatlamak için, Roman olduklarını inkâra yönelmişler ve bu nedenle de çok güç yaşamanın bedelini hep birlikte ödemek zorunda kalmışlardır. Yaşadıkları bunca yokluk ve acıya rağmen, kendi aralarındaki birlikteliği bozmadan, hala ulusal çimentomuzun en temel öğeleri arasında yer almaları ve bundan da gurur duymaları her türlü takdirin üzerinde olmalıdır.”

ROMANLAR NE İSTİYOR?

Romanlara yönelik ayrımcılığın suç sayılması için kanun değişikliği,
Cuma hutbelerinde Romanların işlenmesi,
Ders kitaplarında Romanlarla ilgili bilgilere yer verilmesi,
Üniversitelerde Roman Enstitüleri kurulması,
Romanlarla ilgili tanıtıcı yayınların hazırlanması,
Toplumda yaygın olan ‘çalgıcı’ vb kategorilerin dışına çıkıp, Roman kültürü korunarak daha iyi eğitim imkanları sağlanması,
Eğitimcilerin, diğer öğrenci ve ebeveynlerinin Roman çocuklarına yönelik ön yargılı yaklaşımlarına mani olunması,
Romanların yaşadığı bölgelerde okullar yapılmalı, gezici eğitim araçları Romanların yaşadığı yerlerde faaliyet göstermeli,
Özel kreş, eğitim merkezi gibi imkanlar sağlanmalı,
Okula kayıtlı olmayan çocuklar için özel girişimlerde bulunulmalı,
Okuma yazma bilmeyen Romanlara eğitim verilmeli,
Üniversite bursu verilmeli,
Uyuşturucunun önlenmesi için yaşadıkları bölgelerde bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı,
Küçük yaşta evlendirmelerin önüne geçilmeli, kız çocuklarının okuması sağlanmalı.