Gündem İnsanlık ölmemiş!

İnsanlık ölmemiş!

Paylaş
İnsanlık ölmemiş!

İnsanlık ölmemiş!

Konya’da doğuştan zihinsel engelli oldukları için kimsenin bakmak istemediği 41 ve 47 yaşlarındaki kardeşlere yengeleri sahip çıktı.

Haberin Devamı

4 çocuk annesi Hürü Şahin (39), kocasının kardeşleri Ali (41) ve Sefer’in (47) doğuştan zihinsel engelli olduğunu, yıllar önce Tokat’ta dağlık alanda tek odalı barakada yaşam mücadelesi verdiklerini, yaşadıkları dramın ulusal bir televizyon kanalında haber olduğunu söyledi.

Zihinsel engelli kardeşler Ali ve Sefer’in yaklaşık 20 yıl önce anne ve babası öldükten sonra çok perişan bir hayat sürmeye başladığını belirten Şahin, "Konya’da yaşıyoruz. Tokat’a gittiğimde Ali ve Sefer’in durumuna çok üzüldüm. Çünkü zihinsel engelli oldukları için kimse sahiplenmemiş. Misafirliğe gittiğimiz evde içeride yemek yerken onların yemeği dışarıya bir kapta veriliyordu" dedi.

Eşinin kardeşleri için üzüldüğünü ancak maddi durumları iyi olmadığı için kendisine "Kardeşlerimizi Konya’ya götürüp orada bakalım" diyemediğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Eşimin çok üzüldüğü bir konuya ben de kayıtsız kalamazdım. Daha eşim bu teklifi bana yapmadan ben bu 2 zihinsel engelliyi Konya’ya götürmeyi teklif ettim. Eşim bu teklifim karşısında duygulandı, minnettar kaldı. Yaklaşık 1 yıl önce 2 odalı eve çıkınca Ali ve Sefer’i hemen yanımıza aldık ancak sorunlar bundan sonra başladı. Onlarla adeta bir bebek gibi ilgilenmek gerekiyordu. Önce onlara toplumda yaşamayı, söz dinlemeyi, kimseye zarar vermemeyi öğretmeye çalıştım. Hatta birkaç kelime konuşmayı bile öğrettim. Bu süreç beni çok yordu. Ümitlerimin tükendiği anlar bile oldu. Ancak bunu bir insanlık görevi olarak gördüm. Bu iki yetişkini de kendi evladım gibi sahiplendim. Şimdi yıllarca adeta yabani bir hayat süren Ali ile Sefer artık altlarını kirletmiyor, kimseye zarar vermiyor ve söz dinliyor. Bu değişim, bu durumu ilk başta yadırgayan komşularımızı bile şaşırttı."

Şahin, Ali ve Sefer’in Konya’da bir rehabilitasyon merkezinden profesyonel yardım alması durumunda yaşam koşullarının biraz daha iyileşebileceğini belirterek, "Darülaceze Konya’da kısa sürede faaliyete geçecek. O zaman Ali ile Sefer için buraya başvurmayı planlıyoruz" dedi.

Evin 8 yaşındaki küçük kızı Sümeyra ise amcalarından ilk başta çok korktuklarını belirterek, "Önce çevreye zarar veriyorlardı ancak şimdi bebek gibi uysallar. Kardeşlerim ve ben amcalarımızdan ayrılmak istemiyoruz. Onlarla oyunlar oynuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

AA