Siyaset İnsanlık onuru işkenceyi yenemedi
Paylaş
İnsanlık onuru işkenceyi yenemedi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işkence iddiaları üzerine açtığı soruşturmada 33 emniyet görevlisi hakkında bir rapor hazırlandı. Raporda 'Polislere ceza verilmesine gerek yok ancak öfke kontrolü eğitimi almaları gerekiyor' denildi

İŞKENCE ÜSTÜNE İŞKENCE

Engin Ceber (29) ve arkadaşları 29 Eylül 2008’de İstanbul Sarıyer’de ‘Yürüyüş’ adlı sol içerikli dergiyi dağıtırken gözaltına alınmıştı. Daha karakoldayken işkence gördüğü doktor raporlarıyla belgelenen Engin Ceber, tutuklandıktan sonra gönderildiği İstanbul Metris Cezaevi’nden 9 Ekim 2008’de beyin ölümü gerçekleşmiş halde tahliye edilmişti. Ertesi gün hastanede ölen Engin Ceber’in cezaevinde işkence gördüğü belirlenmişti.

5’ER YIL HAPİS İSTENİYOR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, işkence iddiasına adı karışan 33 emniyet görevlisi hakkında idari soruşturma başlatmıştı. Açılan davada ise emniyet görevlilerinin Engin Ceber’e “eziyet etmek” suçundan 5’er yıl hapsi isteniyor. İddianamede, polislerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz” hükmüne aykırı davrandığı belirtiliyor.

‘SAVCILIĞA SEVK ETMEK İÇİN’

Emniyetin başlattığı soruşturmada, polisler hakkında bir rapor hazırlandı. Raporda, Engin Ceber ve arkadaşlarının, karakoldaki gözaltı işlemleri sırasında polislere fiili mukavemette bulunduğu ve bu yüzden 4 polise doktor raporu verildiği belirtildi. Raporda, “Polislerin davranışları, kötü muamele yapmak amacından ziyade Engin Ceber ve arkadaşlarını bir an önce ve usulüne uygun olarak savcılığa sevk etmek amacını güttüğü izlenimi veriyor” denildi.

‘EĞİTİLMELERİ ŞART!’

Raporun sonuç bölümünde ise olaya adı karışan 4. sınıf emniyet müdürü Osman Karar, emniyet amiri Halil Telli, komiser yardımcısı Gökhan Bekleyiş’in de aralarında bulunduğu 33 emniyet görevlisi hakkında cezaya gerek olmadığına karar verildi. Ancak, adı geçen polislerin gözaltına aldıkları kişilere karşı fiziki müdahale, kelepçe takma ve çıkarma, sakinleştirme, öfke kontrolü ve benzeri konularda eğitilmeleri gerektiği vurgulandı.

2

Haberin Devamı