Dünya İnsanlık sınavı

İnsanlık sınavı

Paylaş
İnsanlık sınavı

BM'nin 'En kötü felaket' ilan ettiği Haiti'ye yardım için 562 milyon dolara ihtiyaç var

Toplu mezarlara gömüldüler

Dünyanın en fakir ülkelerinden Haiti, geçen salı meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremle yerle bir olmuştu. Depremin merkez üssü başkent Port-au-Prince’in yanı sıra Leogane, Carrefour ve Gressier şehirlerinde de binlerce bina yıkıldı.

3.5 milyon kişinin etkilendiği depremde ölü sayısının 200 bine ulaşmasından endişe ediliyor. Şimdiye kadan enkaz altından 50 bin kişi çıkarıldı. Kamu güvenliğinden sorumlu Devlet Bakanı Aramic Louis 40 bin cesedin toplu mezarlara gömüldüğünü duyurdu.

1.5 milyon kişi evsiz kaldı

Depremde 1.5 milyon kişi evsiz kaldı. Ülkenin alt yapısı büyük hasar görürken, enkaz yüzünden karayolları da ulaşıma kapandı. Birleşmiş Milletler (BM) dün Haiti depreminin BM’nin şimdiye kadar karşı karşıya kaldığı en kötü felaket olduğunu açıkladı.

BM sözcüsü Elisabeth Byrs, “Bu tarihi bir deprem. BM’nin karşılaştığı en kötü felaket, çünkü bütün yerel altyapı mahvoldu. BM, depremin yaralarının sarılması için 562 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirterek tüm dünyayı yardıma çağırdı.

Alt yapı çöktü

BM Genel Sekreteri yardımcısı John Holmes, 562 milyon doların ilk etapta gıda, sağlık, su, beslenme, hijyen, barınak gibi temel ihtiyaçlarda kullanılacağını belirtti. Depremin ardından aralarında Amerika ve Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin gönderdiği yardım miktarı şimdilik 270 milyon dolara ulaştı.

BM’nin yardım çağrısının ardından tüm dünya açlık, susuzluk ve salgın tehdidindeki Haitililere yardım için büyük bir sınavdan geçecek. Yardımlar ne kadar erken toplanırsa Haiti halkının yaraları da o kadar erken sarılacak..

Haberin Devamı