Dünya İnsanlık suçu

İnsanlık suçu

Paylaş
İnsanlık suçu

1960-66 yılları arasında Cezayir'de 12 nükleer deneme gerçekleştiren Fransa'nın nükleer denemelerde radyasyonun insan üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkilerini ölçmek için askerleri kobay olarak kullandığı ortaya çıktı

ASKERLER İSPATLAYAMADI

Haberin Devamı

Fransa 1960-66 yılları arasında Cezayir’deki Büyük Sahra çölünde 12 atom bombası denemesi yapmıştı. 4’ü atmosferde, 8’i de yeraltında yapılan denemelerde görevli birçok asker, kobay olarak kullanıldıklarını ileri sürmüştü.

Askerlerin iddiası inandırıcı bulunmamıştı. Bu askerlerden biri de görev aldığı nükleer denemeden sonra göz kanserine yakalanarak bir gözünü yitiren Lucien Parfait’di.

GERÇEK RAPORLA ÇIKTI

La Parisien gazetesi, Fransa’nın nükleer denemelerde askerleri kobay olarak kullandığını gösteren gizli bir askeri rapor yayınladı. Rapora göre Fransa, 25 Nisan 1961’deki ‘Yeşil Çöl Faresi’ adını verdiği 4’üncü denemeyi gerçek bir nükleer savaş tasarlayarak gerçekleştirmiş.

Fransa, nükleer patlamaların insan üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkilerini ölçmek için askerleri de kobay olarak kullanmış.

Haberin Devamı

'600 METRE YAKLAŞTIK'

Raporda ‘Yeşil Çöl Faresi’ denemesinde radyoaktiviteye maruz kalan birçok kişinin sağlığının ağır derecede bozulduğu yazıyor.

Bu nükleer denemeye katılan 195 asker, daha önce patlamanın gerçekleşmesinden 20 dakika sonra bulundukları sığınaktan çıkarak, patlama alanına 600 metre yaklaştıklarını öne sürmüştü. Askeri raporun üzerindeki ‘Cilt-1’ ibaresi, Fransa’nın insanlık dışı bu denemelerinin devamı olduğunu gösteriyor.