Dünya İnsanlık suçu sızdırıldı

İnsanlık suçu sızdırıldı

Paylaş
İnsanlık suçu sızdırıldı

İnternet haber sitesi Wikileaks, Amerikan Ordusu'nun Afganistan savaşı ile ilgili gizli belgelerini yayınladı

195 SİVİL ÖLDÜRÜLMÜŞ

Haberin Devamı

Amerikan Askeri tarihinin en büyük belge sızdırma eylemi tüm dünyada deprem etkisi yarattı. İnternet haber sitesi Wikileaks Afganistan savaşı ile ilgili 92 bin 201 belgeyi yayınladı. 2004-2009 dönemini kapsayan belgeler daha önce açıklanmamış 144 olayda 195 sivilin öldürüldüğünü 174 sivilin de yaralandığını ortaya koyuyor.

Wikileas sitesinin sızdırdığı belgeleri Amerikan New York Times, İngiliz The Guardian gazetelerine ve Alman Der Spigel dergisine önceden dağıtmış. Bu yayınlar belgeleri inceleyip doğrulatınca dün yayınlandı.

HAMİLE KADINI VURMUŞLAR

Belgeler Fransız birliklerinin bir okul otobüsüne ateş açarak 8 çocuğu yaralaması, Amerikan birliklerinin dur ihtarına uymayan sağır bir adamı sırtından vurması, İngiliz birliklerinin Bir Afgan General’in oğlunu bombacı sanarak öldürmesini gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

En kanlı saldırılardan biri Polonya askerlerinin sözde intikamı. NATO’ya bağlı Polonya askerleri, daha önce saldırıya uğradıkları köyü bir düğün sırasında bombalamış. Aralarında hamile bir kadının da bulunduğu pek çok sivili öldürmüşler

KANUN TANIMAZ BİRLİK

Sızan belgeler, Afganistan’da Taliban liderlerini yakalamak için görevli özel bir birlik kurulduğunu da ortaya koyuyor. 373’üncü Görev Gücü isimli birlik emir komuta zincirinden bağımsız çalışıyor.

Bu kanun tanımaz birlik Taliban liderlerinden Ebu Leyd El Libi’yi yakalamak için bir Kuran kursuna Haziran 2007’de operasyon düzenlemiş. Operasyonda 6 militanın yanı sıra 7 öğrenci de hayatını kaybetmiş. Olay daha sonra ailelerine para ödenerek kapatılmış.

PAKİSTAN ARKADAN VURUYOR

Belgelere göre; NATO ve Amerikan askeri yetkilileri Taliban casuslarının Afganistan’daki GSM operatörüne sızdığından şüpheleniyor. Bu sızmanın önüne geçemeyen koalisyon kuvvetleri komutanlarının ve askerlerinin dinlendiğinden ve takip edildiğinden tedirgin. Sızan belgeler Amerikalı askeri yetkililerin Rus, Çin ve Pakistan casusularının da Taliban’a yardım ettiğini düşündüğünü ortaya koyuyor.

Afganistan’daki direnişçilere karşı savaşmak için Amerika Pakistan’a yılda 1 milyar dolar (1.5 milyar TL) ödüyor. Sızan belgeler Amerikalı yetkililerin Pakistan istihbarat örgütünden üst düzey yöneticilerin Taliban’a gönüllü olarak yardım ettiğinden şüphelendiğini gösteriyor. Belgelere göre intihar bombacıları da Pakistan’da yetişiyor.

Haberin Devamı

TOPLAM 10 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Amerikan yönetimi Wikileaks internet sitesinin raporları yayınlamasını sorumsuzluk olarak değerlendirdi. Amerikan Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones “Bu belgelerin sızması askerlerimizin hayatını tehlikeye atıyor” dedi. 2001’den beri 10 bin kişinin hayatını kaybetiği Afganistan’da ortaya çıkan belgeler ölü sayısının belirtilenden de fazla olabileceğini ortaya koydu.

BAŞARISIZLIĞIN KANITI

Belgeleri Wikileak sitesiyle beraber yayınlayan dünyaca ünlü gazete ve dergiler, belgelerin Amerika ve NATO’nun Afganistan’da büyük bir başarısızlığa uğradığını gösterdiğini belirttiler.

New York Times gazetesi belgelerin Afgan savaşında 9 yılda 300 milyar dolar harcanmasına rağmen Taliban’ın hiç güç kaybetmediğini gösterdiğini yazdı. İngiliz The Guardian gazetesi de sızan belgelerin ‘başarısız bir savaşın yıkıcı portresini çizdiğini’ yazdı.

Haberin Devamı

SİTEYE BELGE YAĞIYOR

Wikileaks internet sitesi Avustralyalı Julian Assange (39) tarafından 2006’da kuruldu. Kurulmasından 1 yıl sonra siteye 1.2 milyon belge ulaştı. Wikileak internet sitesine kaynaklarının kimliğini gizli tuttuğu için belge yağıyor. İnternet sitesi kendini ‘ilk halk istihbarat servisi’ diye nitelendiriyor. Geçen Nisan’da site 2007’de Amerikan helikopterinin Irak’ta aralarında gazetecilerin ve çocukların da bulunduğu 12 sivili katletmesinin görüntülerini yayınladı. Can güvenliği nedeniyle bir şehirde 2 günden fazla kalmayan Julian Assange, Amerika’ya da gitmiyor.