Tuğçe Özcan Instagram'daki satış tuzaklarına dikkat
HABERİ PAYLAŞ

Instagram'daki satış tuzaklarına dikkat

Haberin Devamı

İşini iyi yapan ve kötü yapanı hiçbir zaman bir tutmamak gerek. O yüzden peşin peşin belirtiyorum: bu yazı İnstagram’ın ulaşılabilirliğini nakde çevirmek isteyen sorumsuz küçük girişimciler üzerine…

Popüler bir hesabın altındaki yorumlara dikkat edin. Mutlaka birkaç tane denk gelirsiniz “en şık takılar için sayfamıza bekleriz” benzeri onlarca ileti. İnstagram kullanımı yaygınlaştıkça, bu alan para kazanmak için de uygun bir zemin haline geldi. İlk olarak profil sahiplerinin kullanmadıkları giysileri ikinci el olarak satışa sunmasıyla başlayan akım, milyonlarca butik hesabının da doğuşuyla müthiş bir ivme ile büyüdü. Telefon kılıfı ve dijital eşya satan profiller de yoğunlukta ama en çok ilgiyi hiç şüphesiz butikler görüyor. Peki bu İnstagram butikleri ne kadar güvenli?

Yazılanlar tecrübe ile sabittir

Bu yazıyı yazmadan önce instagram üzerinden hiç alışveriş yapmamış, kullanılan görsellerin albenisine kapılıp işin nasıl işlediğini uzun uzun merak etmiştim. Bu yazı için birkaç popüler hesap seçerek, tıpkı çok mühim bir sosyal deney yapar gibi tek tek iletişime geçtim. Sonuçta bu kendim için küçük ama instagram kullanıcıları için büyük bir deney olacaktı.

Nasıl alıcılara ulaşıyorlar?

Hedef kitleye ulaşmak için en popüler yöntemlerden birisi, milyonlarca takipçisi olan popüler kişilere hediyeler göndermek. Onlar da kendi sayfalarında sayfayı etiketleyerek teşekkür ediyorlar ve hoop işte yüzlerce alıcıya ulaştı bile.

Daha fazla kişiye ulaşmak için İnstagram’ın sponsorlu öne çıkarım özelliği de bu tip yerler için bulunmaz nimet. Böylece takip etmediği kişilerin de ana sayfasında görülebiliyorlar ve seçtikleri görsel ile kişiyi hemen mıknatıs gibi sayfalarına çekebiliyorlar.

Fiyat yazmamak bir strateji

Birçok İnstagram butiğinde ürünlerin altında fiyatları yazmıyor. Bu strateji her fiyattaki alıcıyı çekmek için yapılıyor. Fiyat sormak için özelden mesaj atıyor ya da fotoğraf altına yorum yazıyorsunuz.

Böylece butik sahibi tüm hedef kitlesine fiyat aralığı yapmaksızın ulaşmış oluyor. Fiyat bilgisi, yine bir başkası tarafından görünmeden sadece size özel atılıyor. Peki, herkese aynı fiyatlandırmanın yapıldığından emin miyiz? Kesinlikle hayır, bence mutlaka profil fotoğrafı ya info’da yazan bilgilere göre herkese farklı rakam veren hesaplar da var. Bunun için iki farklı hesaptan aynı markaya mesaj attım ve iki rakam da birbiri ile tutmadı.

Görseller Kendilerine Ait Olmayabilir

Sayfalarda kullanılan görseller hiç şüphesiz kullanıcıların ilgisini çekecek kadar iyi. Ancak bu resimler ya satış yapan hesap sahibine ait değil, ya da resim çekmek için daha iyi görünen, kaliteli farklı bir ürün kullanıyorlar. Yine bunu denemek için popüleritesi Everest’in zirvesine ulaşmış bir sayfa ile yazışarak görseldeki üründen sipariş ediyorum ve üstüne basa basa “Resimdeki ile aynı mı?” diye soruyorum. Firma yetkilisi de kesinlikle aynı olduğunu söylüyor.

Benim ayak numaram buçuklu olduğu için zaten İstanbul’da ayakkabı satın alabildiğim 3 - 4 yer dışında başka bir mağaza yok. Dolayısıyla bu deney için verdiğim para boşa gitmesin diye, değişim için de kapıyı aralık bırakmak istiyorum. Ayakkabıdan memnun olmazsam kaşmir atkı, pasaport kılıfı, makyaj çantası, clutch gibi istediğim diğer ürünlerle de değişim yapabileceğimi söylüyorlar.

Resim Farklı – Gönderilen Farklı

Tam da tahmin ettiğim gibi gelen ürünün resimdeki görsel ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmuyor. Hemen Whats App üzerinden markaya ulaşıp gönderdikleri ürünün, koydukları resim ile hiçbir ilgisi olmadığını belirterek değişim talep ediyorum.

Kendileri iade için adres değil, bir kargo şirketinin Fındıkzade şubesine gönderim yapılabileceğini söylüyor. (Dikkat: hiçbir şekilde bilgilerini paylaşmıyorlar)

Cevap Verilmeyen Yüzlerce Müşteri

Gönderimi yaptıktan sonra sosyal deneyim giderek daha da heyecanlı bir boyuta ulaşıyor çünkü bu dakikadan sonra konuştuğum kişiye hiçbir şekilde ulaşılamıyor ve yetkili kişi hiçbir iletime cevap vermiyor.

Birkaç farklı numaradan kendilerine yazarak değişim için gönderimi yaptığımı iletiyorum ama hiç birine yanıt gelmiyor. İşin kötü kısmı, bunun gibi hesaplar sayesinde gerçekten iyi hizmet veren diğer hesaplara da güven sarsılıyor.

(Çok kaliteli hizmet veren soğuk sıkım sebze suyu servisi, cupcake dükkanları, butikler, ya da evlere diyet yemek servisi yapan yerler de biliyorum) Bu arada sipariş verdiğim başka bir hesaptan aldığım ev dekorasyon ürünleri ise görseldeki ile bire bir şekilde söz verdikleri günde elime ulaşıyor. Firmanın yetkilisi de her aradığımda telefonlara cevap veriyor. Yani sapla samanı birbirine karıştırmamak gerekiyor.

İnstagram’dan satış yapmak yasal mı?

Peki hergün binlercesi türeyen İnstagram satışçıları yasal bir iş mi yapıyor? İnstagram üzerinden yapılan satışlar 6502 kanun uyarınca resmi gazetede yayınlanan yönetmelik çerçevesinde yasal. Ortada hukuk dışı bir iş yok ama “yönetmeliğe uygunsa” Ve yönetmelik de müşteriye her türlü irtibat numaralarının, adreslerin ve iletişim bilgilerinin açıkça verilmesi için bir madde koymuş.

Yani diyor ki instagram satışlarında alıcı her türlü konu için satış yapan kişiye hızlıca ulaşabilmeli. Ayrıca alıcı eğer görselden beğenip satın aldığı üründen memnun kalmazsa, yönetmelik alıcıya 14 gün içinde cayma hakkı da tanıyor.

Üstelik cayma hakkınızı kullanırsanız, tüketiciden iade masraflarına ilişkin herhangi bir bedel talep edilemiyor. Aslında ortada hukuksuz bir iş yok, yeter ki İnstagram dürüst şekilde ticaret yapmak isteyen kişi ve kurumlarca kullanılsın.

Peki nasıl güveneceğiz?

Şuan burada yazdıklarım tamamen kişisel tespit ve görüşlerime dayanıyor. Bundan sonra İnstagram’dan alışveriş yapar mıyım? Evet yaparım, çünkü çağ bunu gerektiriyor. Zaten bende karakter olarak asla, asla demeyi sevmem. Peki nasıl seçerim? Takipçi sayısının benim güven kriterim için bir hiçbir etkisi olmadığını belirtmek isterim.

Bilmeyen kalmadı, artık çok da uygun fiyatlara bir anda milyonlarca takipçiniz olabilir. Eğer resimler çok iyi, ürünler oldukça kaliteli, fakat fiyatlar düşükse, muhtemelen gelecek olan ürünün görseldeki ile bir ilgisi olmayacaktır.

Eğer fiyat pahalı ise de bu tehlike olasılıklar listesinden çıkmış olmayacak. Burada satıcı ile kurduğunuz kontak önemli, ona memnun kalmadığınızda cayma hakkınız olduğunuz bildiğinizi mutlaka belirtin. Görsellerin altında fiyat olan sayfalar benden bir artı puan daha alır. Profilinde “koşulsuz iade” yazan satışçılar, ürünlerine de güveniyor demektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder