Ekrem Sarısu İntibak Yasası her emeklinin aylığını artırmadı
HABERİ PAYLAŞ

İntibak Yasası her emeklinin aylığını artırmadı

Soru: Kardeşim 1999’da emekli oldu. İntibaktan yararlanamadı. Ne yapması lazım? MERCAN

Cevap: İntibaktan 2000’den önce SSK’dan emekli olanlar yararlandı. Ancak 2000’den önce emekli olan 2 milyon 700 bin emeklinin tamamının aylığı artmadı. 1 milyon 900 bin emeklinin aylığı arttı. Bazı emeklilerin aylığında artış olmadı. Hatta bazı emeklilerin aylığında düşme oldu. Ancak düşme emekliye yansıtılmadı. Sonuçta 2000’den önce emekli olan 800 bin kişinin aylığı artmadı. Genellikle az kazanç üstünden, az sayıda primle emekli olanların aylığı artmadı. Maalesef kardeşinizin yapacağı bir işlem bulunmuyor.

Haberin Devamı

Başlangıçtan sonra yapılan askerlik süresini borçlanmak emekli olma şartlarını değiştirmiyor

Soru: 14 Haziran 1965 doğumluyum. 7 Ocak 1987 tarihinde sigorta girişim var. Bu girişimde 3 ay prim ödemem var. 1990’dan 2008’e kadar Bağ-Kur’a 21 yıl 10 ay 13 gün prim ödemem var (7873 gün). Ağustos 2008’den itibaren de SSK’ya 1030 gün prim ödemem var. Ve halen sigortalı çalışmaya devam ediyorum. 21 Kasım 1985’te askere gittim. Ne zaman emekli olurum? Osman KOÇDEMİR

Cevap: Sigortalı çalışarak 230 gün daha prim ödemek suretiyle Ağustos 2008’de başlayan sigortalı çalışmanızla ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortalı çalışmanızla ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 14 Haziran 2015’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi başlangıçtan sonra yaptığınızdan, borçlanma emekli olma şartlarınızı değiştirmez. Bu açıdan borçlanmanıza gerek yok.

[[HAFTAYA]]

Eksik günleri borçlanarak emekli olma usulümüz yok

Soru: Kız kardeşim MS hastası. Ve 1800 günü doldurması için 540 günü kaldı. Bu kalan 540 günü borçlanarak emekli olunabilir mi? Önceden SSK’lı idi. Son bir yıldır primleri Bağ-Kur’dan ödeniyor. Malulen emekli olabilmesi için yüzde kaç engelli sayılması gerekiyor? Yeşim ÇOŞAR

Cevap: Borçlanılarak gün kazanılamıyor. Yasa borçlanma yapılacak hususları tek tek belirlemiş. Örneğin askerlik süresi, yurtdışı çalışma süresi, doğum vb. gibi. Yasa ile belirlenen hususlar dışında, borçlanma yapılamıyor. Emekli olmak için eksik kalan gün sayısını borçlanarak kazanıp emekli olma usulü bulunmuyor. Maalesef kız kardeşiniz borçlanarak 540 gün kazanamaz.

Haberin Devamı

Ancak, sigortalı olduğu tarihten sonra doğum yapmışsa ve doğum tarihinden sonra iki yıllık sürede sigortalı çalışmadığı 540 günlük süre varsa, doğum borçlanması yaparak 540 gün kazanması mümkün. Malul aylığı için en az 10 yıllık sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı aranıyor. Ancak, sürekli başkasının bakımına muhtaç derecede malul olanlardan 10 yıllık sigortalılık süresi aranmıyor. Kardeşiniz bu şartları birlikte sağlayacağı tarihte malulen emekli olabilir.

Babanız Emekli Sandığı mensubu olsa siz de çift aylık alabilirdiniz

Soru: 58 yaşındayım. Rahmetli eşimden dolayı SSK’dan emekli maaşı alıyorum. Merhum babam da sigortadan emekliydi. Fakat onun maaşını alamıyorum aynı kurum olduğu için. Fakat başka bir hanım eşinden dolayı SSK’dan, babasından dolayı da Emekli Sandığı’ndan olan maaşını da alabiliyor. Ben neden bu haktan faydalanamıyorum? Bu haktan faydalanabilmek için neler yapmalıyım? Hatice GÖKSEL

Haberin Devamı

Cevap: SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, uygulamada birlik ve beraberliği sağlamak ve tüm vatandaşların sosyal güvenlik hakkından aynı norm ve standartta yararlanmalarını sağlamak amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında toplandı. Fakat maalesef yasalar arasındaki farklılık devam ediyor. Eşiniz ve babanız SSK’lı olduğu için hem eşinizden hem de babanızdan iki aylık alamazsınız.

Ancak bu aylıklardan tercih ettiğinizi alma hakkınız var. Sorunuzda sözünü ettiğiniz hanımın eşi SSK’lı olduğundan SSK’dan dul aylığı alırken, Emekli Sandığı mensubu olan babasından dolayı Emekli Sandığı’ndan da yetim aylığı alıyor. Babanız Emekli Sandığı mensubu olsaydı, siz de Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirdiniz. Veya sözünü ettiğiniz hanımın eşi de Emekli Sandığı mensubu olsaydı, o hanım da iki aylığı birlikte alamayacak ve tercih ettiği tek aylığı alabilecekti. Maalesef bu durum yasaların farklılığından kaynaklanıyor. Okur haklı olarak sizin gibi bu durumu anlamakta zorlanıyor.

Askerlik borçlanması bir yıl erken emekli olmanızı sağlıyor

Soru: 15 Mayıs 1965 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 2 Temmuz 1990. 1997’de 18 ay askerlik borçlanmamı yaptım. Halen çalışmaktayım (sigorta başlangıcım askerlikten sonra). Ne zaman emekli olabilirim? Can GÖNÜLALAN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanma, başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Toplam 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 51 yaşınızı dolduracağınız 15 Mayıs 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

49 yaşı da doldurmalısınız

Soru: 1 Ocak 1966 doğumluyum. 1 Ocak 1986’da SSK’lı oldum. 7127 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Hikmet TURAN

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigorta süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2015’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder