Yaşam İntiharıyla sanat dünyasını yıkan Türk

İntiharıyla sanat dünyasını yıkan Türk

Paylaş
İntiharıyla sanat dünyasını yıkan Türk

Sotheby's'in ikinci adamı, Türk çağdaş sanatını dünyaya tanıtan Ali Can Ertuğ, New York'ta intihar etti

Sotheby’s Müzayede Evi'nin ikinci adamı Ali Can Ertuğ, New York’ta intihar etti. Ertuğ, intiharından birkaç saat önce Facebook’taki sayfasına mezar taşını yazdı: ‘Huzur içinde yatsın’

Dün akşam saatlerinde New York’tan gelen ve sanat dünyasını yakından ilgilendiren habere kimse inanmak istemedi önce. Kötü bir şaka sanıp kızan da çıktı; telefonda gözyaşlarına boğulan da. Haberi almak kadar vermek de zordu, zira genç bir insanın öldüğünü söylemek gerekiyordu; Sotheby’s Üst Düzey Başkan Yardımcısı Ali Can Ertuğ’un...

37 YAŞINDAYDI

Henüz 37 yaşındaydı Ertuğ. 8 Mayıs’ta 38’ine basacaktı. Onu anlatanlar benzer sıfatlarda söz birliği ediyordu: “Hayat dolu, sürekli yeni projeler üreten, kabına sığmaz, heyecanlı”.

Sabaha karşı Manhattan’daki bir binanın 32. katından atlayarak intihar ettiğine inanmak gerçekten de güçtü. Ne var ki iddialar bu yöndeydi ve Ertuğ, facebook’taki statüsüne son olarak “Rest in Peace” (Huzur İçinde Yatsın) yazmıştı. "Rest in Peace", mezar taşlarına yazılan dünyadaki genel ifadelerden biri olarak biliniyor.

Alman Lisesi’nde öğrenciyken sanat tarihi okumaya karar veren ve New York’ta Vassar College’da eğitim alan Ertuğ, henüz öğrencilik yıllarında müzayede alanında çalışmalara başladı. Ertuğ, stajyer olarak girdiği Christie’s müzayede evinden 1996’da Sotheby’s’e transfer oldu.

Sotheby’s’de 19. YY Avrupa tabloları, çizimleri ve heykeltraşları bölümünde görev alan Ertuğ, 1999’da Christie’s’e döndü ve 19. YY Avrupa Sanatı bölümünde başkan yardımcısı olarak çalıştı. Son olarak 2008’de yeniden Sotheby’s’e geldi.

BÜYÜK ESERLERİN SATIŞINI YAPTI



Uzmanlık alanı 19. YY. Avrupa resmi ve Türk çağdaş sanatı olan Ertuğ’un oryantalist resim piyasasına ilgisi ilk olarak Sotheby’s’de 1996’da bir Türk eseri satışıyla başladı. 12 yıl boyunca bu alandaki eserlerin büyük bir çoğunun satışı ile bizzat ilgilendi.

Sotheby’s’in Türk çağdaş sanatına odaklanan 4 Mart 2009 ve 15 Nisan 2010’daki ilk iki müzayedesinin de mimarlarındandı Ali Can Ertuğ. Son dönem Türk çağdaş sanatının uluslararası markette gelişen varlığının arkasındaki isimlerden biriydi.

MİMAR ERTUĞ'UN YEĞENİYDİ

Ertuğ mezun olduğu Vassar College’daki Frances Lehman Sanat Merkezi Kurulu’nun yanı sıra, Türkiye’deki Antik Dekor ve Sanat Dünyamız dergilerinin de danışma kurulundaydı.

Ali Can Ertuğ Türkiye’nin en önemli fotoğraf sanatçılarından biri olan ve Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ile birlikte Ertuğ&Kocabıyık Yayınları’nı kuran yüksek mimar Ahmet Ertuğ’un da yeğeniydi.

MÜZAYEDELERDE REKOR KIRDI

Ali Can Ertuğ, William Adolphe Bouguereau’nun “La Charite”sını 3,5 milyon doların üzerinde, Ludwig Deutsch’un “Tha Palace Guard”ını 3,1 milyon doların üzerinde, John Frederick Lewis’in “Midday Meal, Cairo”yu 4.4 milyon doların üzerinde, Osman Hamdi Bey’in “A Lady of Constantinople”unu 6.7 milyon dolara satarak müzayede kariyerinde kendisini göstermişti.

SANAT DÜNYASI SARSILDI



Raffi Portakal (Portakal Kültür ve Sanat Evi)

Ben 15 yıl öncesi New York’ta tanıdım Ali Can’ı, o dönem Christie’s’te emekleme dönemindeydi ama çok yetenekli, Batılı duruşu olan biriydi. Sotheby’s’e geçtikten sonra düzenlediği müzayedelerle Türk sanatının tanıtımı için çok çaba sarf etti. Yapacağı daha çok şey vardı. Maalesef erken kaybettik. Çok üzgünüm.

Olgaç Artam (Antik A.Ş.)

Ali Can idealleri, uzun vadeli planları olan, başarılı ve hayat dolu bir insandı. Türk sanatçılarının yurt dışına açılması için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Türkiye’yi yurt dışında gurur duyulacak şekilde temsil etmekteydi. Geleceğe yönelik önemli projelerinden bahsederdi. İşine olan sevgisi ve iş sorumluluğunu her şeyin önünde tutardı. Güzellikleri paylaşmaktan keyif alan, hayata sımsıkı bağlı biriydi. Uzun yıllardır AntikDekor dergimizin danışma kurulunda yer alıyordu. Ölümüne inanamıyor ve ailece büyük üzüntü duyuyoruz.

Sevil Binat (C.A.M Galeri)

Bir hafta önce beraberdik, haberi duyduğumda inanamadım. Hayat dolu biriydi, işine gönülden bağlıydı. Her zaman çok sıcakkanlıydı. Türk çağdaş sanatı adına çok önemli işler yaptı. Çok üzgünüm...

(Milliyet)

3

Haberin Devamı