Tamer Heper İpoteği mahkeme kaldıracak
HABERİ PAYLAŞ

İpoteği mahkeme kaldıracak

Haberin Devamı

39 yıl önce bir daire alırken müteahhit taksitleri garantiye almak için daireye ipotek koymuş. Taksitler ödendi ama ipotek kalkmamış. Şimdi kaldırmak istedik ama müteahhit ölmüş. Çocukları var ama biri yurtdışında. Bu ipoteği nasıl kaldırırız? 39 sene önceki parayı ödemekle kaldırılabilir mi? E. E.

Okuyucumun sorusu gibi bir soru bugüne kadar köşemde pek yer almadı. Bu, problemin azlığından değil; pek çok kişi bunu mesele yapmadan dairesini ipotekli olarak kullandığından veya rakam küçük olduğu için bu ipotekle yükümlü olarak satabildiğinden. Ancak ipoteği kaldırmak isteyenler ise ipotek alacaklısı hayatta ve ulaşılabilir durumdaysa onunla birlikte ipoteği kaldırdığından. Oysa okuyucumun durumunda olanlar için iş biraz uzun. Zira ipoteğin kaldırılması için ya mirasçıların tümü tapuya gelip ipoteğin kaldırılması için işleme katılacak veya okuyucum dava açacak.

Dava sırasında ipotek bedelinin günümüze yansıyan değeri hesaplanacak, bu para depo edilecek ondan sonra ipotek kaldırılacak. Bu işlemin icra daireleri marifeti ile de yapılması mümkün ama yine de parasal değerin günümüze yansıtılması gerekecek. Burada asıl sıkıntılı durum, dava açıldığında ölen ipotek alacaklılarının mirasçılarına davetiye göndermek. Bunlara dava ile ilgili davetiye gönderilir ve tebligatlar tamamlandıktan sonra diğer işlemler yapılır. Olayınızda özellikle yurtdışında bulunan evlat için biraz zaman kaybı olabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder