Dünya Kuzey Irak'taki tartışmalı referandum başladı! Barzani oyunu kullandı

Kuzey Irak'taki tartışmalı referandum başladı! Barzani oyunu kullandı

Paylaş
Kuzey Irak'taki tartışmalı referandum başladı! Barzani oyunu kullandı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasaya aykırı düzenlenen referandumda oy kullanma işlemi 08:00 itibariyle başladı. Dışişleri Bakanlığı ise sabah saatlerinde referandumla ilgili çok sert bir açıklama yaptı. Ayrıca Habur Sınır Kapısı da tek taraflı olarak kapatıldığı bilgisi geçmişti ancak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci sınır kapısının kapatılmadığını, güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, referandumdan vazgeçmeyerek sandık başına gitti. Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkenin meşru görmediği bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi sabah 08.00 itibariyle başladı. Sınır ötesi tezkeresini meclisten geçiren Türkiye diken üzerinde. Referandumun gerçekleşmesinin ardından Türkiye MGK'da alınan kararları devreye sokacak.

TÜM DÜNYA BARZANİ'Yİ UYARDI AMA...


Barzani dünyadan gelen uyarılara rağmen Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunun bugün yapılacağını açıklarken, "Umarım Türkiye sınırı kapatmaz" demişti.


BARZANİ OYUNU KULLANDI


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandumu için Erbil'deki başkanlık sarayında oyunu kullandı.



BAKAN TÜFENKCİ'DEN HABUR AÇIKLAMASI


İki gün önce gerçekleşen Bakanlar Kurulu’nda, Kuzey Irak’ın tüm ihtiyaçlarının yüzde 70’ini Türkiye’den sağladığına dikkat çekildi. Bu nedenle, Türkiye’nin dış ticaretine olumsuz yansıması olsa da Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması ve ihracatın durdurulması benimsenmişti. Aynı şekilde IKYB’den petrol alımı da durdurulacak. Oy verme işleminin başlamasıyla birlikte Habur Sınır Kapısı'nnın kapatıldığı bilgisi geçmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci sınır kapısının kapatılmadığını, güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı Kuzey Irak tarafından Türkiye'ye geçiş yok, Irak'a TIR'lar geçiyor.



Dışişleri Bakanlığı: Referandum yok hükmündedir

5.2 MİLYON SEÇMEN OY KULLANACAK


7 bini IKBY içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi başladı.

IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonunun verilerinde, tartışmalı bölgeler dahil referanduma katılması beklenen seçmen sayısı yaklaşık 5 milyon 200 bin olduğu belirtiyor.

Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde:

- Erbil: 1 milyon 200 bin,
- Süleymaniye: 1 milyon 280 bin,
- Kerkük: 750 bin,
- Duhok: 800 bin,
- Musul Ovası: 750 bin
- Diğer yerler: 420 bin.


DIŞİŞLERİ'NDEN SERT AÇIKLAMA


Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak'taki referandumla ilgili bu sabah bir açıklama yapmıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "IKBY’de bugün düzenlenen referandum, sonuçları bakımından yok hükmündedir. Gerek uluslarası hukuk, gerek Irak anayasası bakımından her türlü hukuki temelden ve meşruiyetten yoksun olan bu girişimi tanımıyoruz" denildi.


Kuzey Irak referandumunun tüm detayları



İRAN DA SINIRINI KAPATTI


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, başkent Tahran'da düzenlendiği basın toplantısında, "Irak devletinin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Irak devletinin talebi üzerine hava sahamızı ve kara sınırlarımızı IKBY'ye kapattık." dedi. Kasımi, İran'ın bundan sonraki adımlarının ne olacağı yönündeki soruya, "Bu konuda daha sonra açıklama yapılacaktır." karşılığını verdi. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şurası Sözcüsü Keyvan Husrevi, dün İran hava sahasının IKBY'ye kapandığını duyurmuştu.




Haberin Devamı