Siyaset Irak'a adil diktatör önerisi
Paylaş
Irak'a adil diktatör önerisi

Wikileaks'de yayımlanan belgelerden birine göre Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, ABD'ye Irak'a "adil bir diktatör" yerleştirme önerisinde bulunuyor

Mübarek ve bir Amerikan parlamenter heyeti arasında Mayıs 2008’de yapılan bir görüşmenin ardından ABD’nin Kahire Büyükelçiliği tarafından gönderilen diplomatik mesajda, Mübarek, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından 5 yıl sonra Irak’ın istikrar reçetesini veriyor ve "Silahlı kuvvetlere takviye yapın, nüfuzunuzdan vazgeçin, askeri darbe olsun. Bir diktatörünüz olur, ama adil biri olmalı" diyor.

ABD'li muhataplarına "Demokrasiyi unutun, Iraklılar doğuştan çok dayanıklıdır" diyen Hüsnü Mübarek, ABD’nin Irak’ı işgalinin bir hata olacağını söylediğini, ama kimsenin kendisini dinlemediğini anımsatıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı, Saddam Hüseyin rejimi devrildikten sonra ABD’nin çok çabuk çekilmesinin İran’ın Irak üzerindeki etkisini artıracağının altını çiziyor, ayrıca ülkesinin İran’ın atom silahı sahibi olma perspektifi karşısındaki endişesini saklamıyor.

Belgelere göre "Hepimiz korkuyoruz" diyen Mübarek, İran’ın çabalarında başarılı olması durumunda Mısır’ın kendi nükleer silahlanma programını başlatabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı