Dünya Irak'ın komşularına öneri

Irak'ın komşularına öneri

Paylaş
Irak'ın komşularına öneri

Erdoğan'ın Davos'taki toplantıda çok kızdığı David Ignatius, Washington Post'taki köşesinde yeni bir teklifte bulundu

Türkiye-İsrail ilişkilerini sarsan Davos’taki toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çok kızdığı moderatör David İgnatius, Washington Post’taki köşesinde, ABD kuvvetleri Irak’tan çekilirken Irak’a destek amacıyla Amerika’nın girişimiyle Türkiye ve İran dahil, Irak’ın tüm komşularının katımılıyla "Bölgesel güvenlik çerçevesi"nin oluşturulmasını önerdi. Daha önce Irak'a giriş için ABD'ye tezkere vermeyen Ankara'nın, Türkiye üzerine büyük sorumluluk yüklemesi muhtemel bu teklife nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor.

Washington Post köşe yazarı David İgnatius, "Irak’ın Komşularından Güvenlik" başlıklı köşe yazısında kuvvetleri Irak’tan çekilirken kırılgan Irak’a ABD’nin destek vermesi gereğine vurgu yaptı.

SİYASİ UZLAŞMA GERÇEKLEŞMEDİ
Bu çerçevede Obama Yönetiminin, 2006 ylında Baker-Hamilton Komisyonunca yapılan ve Irak’ın tüm komşularının yer alacağı "Uluslararası destek grubu" önerisini değerlendirmesini istedi. Baker-Hamilton Komisyonu’nun önerilerinin, Obama’nın selefi George W. Bush’un 2007 yılında Irak’taki ABD’li kuvvetleri artırmasıyla adeta unutulduğunu kaydeden İgnatius, ancak ülkedeki son bomba saldırılarının siyasi barışmanın henüz gerçekleşmediğini gösterdiğini kaydetti.

İgnatius şöyle devam etti: "Burada, ABD, Irak’ın sınırlarındaki tüm oynak güçlerini Suriye, Ürdün, Türkiye, Suudi Arabistan ve, evet, İran, dahil -, bir araya getirerek yardım edecek konumunda bulunuyor. Bir bölgesel güvenlik çerçevesi, Bağdat’a yardımcı olacak ve tıklayan bir saat bombasına benzeyen bölgedeki gerilimleri de azaltabilir."

'MALİKİ YENİ SORUNLAR YARATIYOR'
David İgnatius, Irak-Suriye gerginliğine dikkat çekerek Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yi eleştirerek, Maliki’nin, son dönemde davranışlarının, bölgedeki dinamiklerini karmaşıklaştırdığını, komşuları ile sorunları çözmeye çalışmak yerine yeni sorunları yarattığını da yazdı.

El Maliki’nin bu tutumunun, büyük bir olasılıkla iç politikadan kaynaklandığını da öne süren İgnatius, yorumunda ABD-Suriye ilişkilerindeki ilerlemenin ise sürdüğünü kaydederek şunları söyledi: "Eksik olan, savaş sonrası Irak’ın, aşamalı bir biçimde, bir güç oyuncusu olarak Suriye, İran ve geri kalanların yanında yerini almasını sağlayacak bir bölgesel güvenlik çerçevesidir."

Washington Post yazarı, söz konusu çerçeve sayesinde geçimsiz komşuların yapıcı bir diyaloga çekilebileceğini vurgularken de "Bu, sadece ABD gibi bir süper gücün oynayabileceği türden bir diplomasi oyunu ve ülkeden çekilirken Irak’ın güvenliği için yapabileceği son büyük çaba ve asker de gerektirmiyor" ifadesini de kullandı.

ANKA

Haberin Devamı