Dünya Iraklı mucit peşmerge için uçak yaptı

Iraklı mucit peşmerge için uçak yaptı

Paylaş
Iraklı mucit peşmerge için uçak yaptı

Iraklı mucit Neriman Enver (38), peşmergenin kullanması için 5 saat havada kalabilen, tek kişilik uçak yaptığını söyledi

Uçağın ilk resmi uçuşu, Erbil’deki eski Herir Askeri Hava Üssü’nde gerçekleştirildi. Erbil Valisi Nevzat Hadi ve birçok yetkilinin hazır bulunarak ilgi gösterdikleri törende uçağını havalandıran Enver, 5 dakika boyunca semada tur attı.

Haberin Devamı

Enver, uçuştan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 100 beygir motor gücüne sahip, uzunluğu 6, genişliği 8 buçuk metre olan stol 701 tipi uçağın, saatte 200 kilometre hıza ulaşabildiğini ifade etti.

Bir soru üzerine mühendis olmadığını, eğitiminin de ilkokuldan ibaret olduğunu anlatan Enver, uçak yapma işinin sadece merak ve azimli araştırmanın sonucu olduğunu dile getirdi.

IŞİD’in, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yönelik saldırılarından sonra kendisine çok büyük bir sorumluluk düştüğünü ifade eden Enver, "Bu uçağı peşmerge için yaptım. Fakat yapımı kolay olmadı. 6 ay aralıksız çalışarak uçağı tamamladım. Ancak uçak yapma uğraşım 24 yıla dayanır. Bunun için birçok ülkeye gittim ve pilotluk eğitimi aldım. Çok şükür, bugün de uçağımızın ilk resmi uçuşunu gerçekleştirdik. Bana güvenerek desteklerini esirgemeyen Başkan Mesut Barzani ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

Enver, daha modern ve ihtiyaca cevap verecek hale getirmek için uçağı geliştirme çalışmasına devam edeceğini belirtti.

Erbil Valisi Nevzat Hadi ise mucit Enver’i tebrik ederek başladığı konuşmasında, "Biz de Kürdistan hükümeti olarak Neriman kardeşimize elimizden gelen yardımı vermeye çalıştık. Terör örgütü IŞİD’e karşı Kürdistan bölgesi büyük bir mücadele veriyor. Daha düne kadar Baas rejimine ve Saddam Hüseyin’e destek verenler, bugün IŞİD olmuş Kürdistan’a saldırıyorlar. Amaçları Kürdistan’ı yok etmek. Bu amaçlarına hiçbir zaman ulaşmayacaklar. Bütün dünya şu anda peşmergeye yardım ediyor. Peşmerge bunların üstesinden gelecek" diye konuştu.

Savaş uçağı olmayan Kürt Bölgesel Yönetimi’nin sınırlı sayıda helikopteri bulunuyor. Bu nedenle Enver’in yaptığı küçük uçak, Kürt bölgesinde geniş yankı uyandırdı. Uçağın uçuşuna Kürt medyası da yoğun ilgi göserdi.

AA