Gündem Irak'taki Türkmenler de silahlanıyor

Irak'taki Türkmenler de silahlanıyor

Paylaş
Irak'taki Türkmenler de silahlanıyor

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Musul'u ve Telafer'i ele geçirmesinden sonra Kerkük'teki bazı Türkmenler, güvenliklerini sağlamak için silahlanmaya başladı

Türkmenlerin yaşadığı tedirginlik, bugün düzenlenen basın toplantıda da kendini gösterdi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) lideri Erşed Salihi'nin üzerindeki çelik yelekle katıldığı toplantıya partililer de ellerindeki silahlarla hazır bulundu.

"SİLAHLANMAK ZORUNDAYIZ"

Salihi, yaptığı açıklamada ülkedeki tüm tarafların silahlandığına dikkati çekerek, "Türkmenlerin de kendilerini korumak için silahlanma hakları vardır. Bölgemizi ve halkımızı korumak için bunu yapmak zorundayız" dedi.

Türkmen nüfusun yaşadığı Telafer'in, IŞİD'in eline geçmesinden sonra endişelerinin arttığını ifade eden Salihi, bir mezhep savaşına doğru gidildiğini savunarak, bir an önce gereken tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.



Yaşanan gelişmelerden hiçbir tarafın kazançlı çıkmayacağını dile getiren Salihi, Irak halkının zarar gördüğü olaylarda en olumsuz etkilenen kesimin Türkmenler olduğunu ifade etti. Salihi, IŞİD militanlarının girdiği Telafer'de binlerce Türkmenin kaçarak Musul ve Sincar'a sığındığını, bölgede büyük bir insani dram yaşandığını aktardı.

Salihi, IŞİD ve peşmege güçlerinin fırsatı değerlendirerek sorunlu bölgelere girdiğine değinerek, "Bu olumsuz gelişmeleri fırsat bilenler Kerkük, Telafer, Bakuba ve Tuzhurmatu bölgelerini bir oldu bittiye getirerek ele geçirmek istiyor" diye konuştu.

1500 KİŞİ NÖBET TUTUYOR

Kerkük'ün Tuzhurmatu nahiyesinde silahlanan Türkmenlere komutanlık yapan Ercüment Malı, "Bin 500 silahlı kişiyle geceli gündüzlü nöbet tutuyoruz. IŞİD, bize iki kilometre uzaklıkta bulunuyor. Burada ne peşmerge güçleri ne de Irak ordusu var. Bu yüzden silahlanmak zorunda kaldık" dedi.

Kerkük'ün 10 kilometre güneyinde bulunan Tuzhurmatu nüfusu Şii Türkmenlerden oluşuyor. Irak ordusunun çekildiği bölgeye peşmerge de girmedi. IŞİD güçleri, nahiyeye iki kilometre uzaklıkta bulunuyor. Türkmenler, örgüt militanlarının, nahiyeye girerek kıyım yapmasından çekiniyor. Bu nedenle silahlanma kararı alan Türkmenler, nahiye çevresindeki mevzilere konuşlandılar.

PEŞMERGE IŞİD'LE ÇATIŞIYOR

Bu arada Kerkük'ün Tuzhurmatu nahiyesine bağlı Beşir köyünde peşmerge güçleriyle IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmaların başladığı bildirildi.

Alınan bilgilere göre Tuzhurmatu nahiyesinin 5 kilometre güneyinde bulunan Şii Türkmen nüfusunun yoğun olduğu Beşir köyünde, peşmerge güçleri IŞİD'in saldırılarına karşılık verdi. Çatışmalar saatlerdir sürüyor. Silah ve bomba sesleri, çevre köylerden de duyuluyor. Bölgeye girişlere izin verilmediği için ölü ve yaralı sayısı hakkında net bir bilgi verilemiyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri, peşmerge güçlerine sürekli mühimmat takviyesi yapıyor.

Yaşanan çatışmalar nedeniyle Kerkük'ün 15 kilometre güneyindeki Tuzhurmatu nahiyesi ve Beşir köyündeki Türkmenlerin, bölgedeki kaçışları sürüyor. Çocuk, kadın, yaşlı, erkek kaçan binlerce insan, peşmergenin kontrolündeki Kerkük'e sığınıyor.