Dünya İran - ABD gerginliği arttı

İran - ABD gerginliği arttı

Paylaş
İran - ABD gerginliği arttı

İran - ABD gerginliği arttı

ABD askeri yetkilileri tarafından bir İran uçağının Hürmüz Boğazı’nda uçak gemisine yaklaşarak üzerinden uçtuğuna dair gelen açıklamaya, İran'dan “Olabilir” açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Al-Alem televizyonu konuşan İran Ordusu Hava Kuvvetleri Harekat Yardımcısı Pilot General Muhammed Alevi, “İran 20 bin feet’e kadar uzanan hava koridorunda rutin olarak uçuşlar yapmaktadır ve İran uçağı bu koridorda uçarken muhtemelen ABD savaş gemisinin yakınından geçmiş olabilir” diye konuştu.

Yasalar çerçevesinde yapılan bu tür uçuşlardan kimsenin şikayetçi olamayacağını belirten Pilot General Alevi, “Rutin keşif uçuşları İran’ın hakkıdır ve kimse bundan şikayetçi olamaz” dedi. Alevi, ABD güçlerinin İran uçaklarının uçtuğu koridorda olduğunun da altını çizdi.

ABD’li askeri yetkililer, Fokker F27 İran uçağının bu ülkenin donanmasına bağlı Eisenhower uçak gemisine 915 metre yaklaşarak 20 dakika boyunca üzerinden uçtuğunu iddia etmişti. Olayın 21 Nisan’da İran Devrim Muhafızlarının Hürmüz Boğazı ve Basra körfezinde yaptığı askeri tatbikattan bir gün önce meydana geldiği açıklandı.

Ahmedinejad: İran’a uzanan eli kolundan koparırız
Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, dünyanın herhangi bir noktasından ülkelerine karşı tetiğe giden parmağı, kolundan koparacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İran’ın güneyindeki Kiş şehrinde halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İran’a karşı sık sık dile getirilen tehditlere değindi. Ahmedinejad, “Onlar boşuna yaygara koparıyor. Kendileri de biliyor ki İran’a herhangi bir zarar veremezler” dedi.

Ahmedinejad, dünyanın herhangi bir yerinden İran’a karşı tetiğe giden bir parmak varsa, İran milleti olarak o parmağı tetiğe varmadan da koparacaklarını belirterek, “Onlar biliyor İran milleti fırsatını bulursa dünyayı yönetecek güçtedir” diye konuştu.

DHA