Dünya İran 'Apo'sunu astı!

İran 'Apo'sunu astı!

Paylaş
İran 'Apo'sunu astı!

İran 'Apo'sunu astı!

İran, bölücübaşı Abdullah Öcalan benzeri operasyonla yakaladığı Cundullah örgütünün lideri Abdulmalik Rigi'yi bu sabah idam ettiğini açıkladı.
Resmi İRNA ajansı Tahran mahkemesine dayandırarak verdiği haberde, muharip (Allah'a savaş açmış) ve yeryüzünde fesat yaratmak suçlamasıyla Tahran mahkemesinde yargılanan Rigi’nin 79 cinayet eyleminden suçlu bulunduğu bilgisini verdi.

Haberde, 23 Şubat'ta Dubai'den Kırgızistan'a giderken uçağı İran savaş uçakları tarafından indirilerek yakalanan Rigi'nin, silahlı örgüt kurarak adam öldürme, silahlı soygun, kamu binalarına bomba yerleştirmek, sivil ve askeri güçlere silahlı saldırı, adam kaçırma ve rehin alma, yabancılarla işbirliği vs birçok suçu işlediği veya işlenmesine emrettiği kaydedildi.

İşlediği suçlardan İdam cezasına mahkûm olan 31 yaşındaki Rigi’nin infazı bu sabah erkenden Tahran’ın Evin cezaevi avlusunda asılarak gerçekleştiği kaydedildi. İdam sırasında örgütçe öldürülen bazı kişilerin aileleri ve yaralanan bazı kişilerin de hazır bulundu açıklandı.

İran'ın ilginç açıklaması... Sonraki sayfada...

Rigi'nin kardeşi ve örgütün ikinci adamı olarak da bilinen Abdülhamid Rigi de aynı kaderi paylaşarak Mayıs ayında Zahedan cezaevinde idam edilmişti.
İran kaynaklarına göre normal okula gitmeyip ve Sünni din eğitimi veren bir medresede kaç sene eğitim alan Rigi, 2003 yılında ‘Allah'ın ordusu' anlamına gelen Cundullah örgütünü kurdu. Örgüt, daha sonra adını ‘İran Milli Direniş Hareketi’ olarak değiştirse de daima Cundullah olarak anıldı. Rigi şubat ayında yakalandıktan sonra Cundullah, aynı ayda Muhammed Zahir Beluç adlı şahsı örgütün başına getirdiğini açıklamıştı.

İran yönetimine karşı silahlı mücadele yürüten ülkedeki Beluç etik gurubuna bağlı din eksenli Sünni bir örgüttür olan Cundullah, 154 asker ve sivilin ölümünden ve 320 kişinin yaralanmasından sorumlu tutuluyor. Beluçilerin hakları için mücadele verdiğini ileri süren örgüt, silahlı eylemlerinin çoğunu ülkenin güneydoğusundaki Pakistan-Afganistan sınırında bulunan Sistan-Belucistan eyaletinde yapmaktadır.

İran, terörist grup olarak tanımladığı örgütün, aralarında ABD ve İsrail’in de bulunduğu bazı ülkelerin istihbarat güçleri tarafından desteklendiğini savunuyor.

DHA

2

Haberin Devamı