Dünya İran Peşmerge'ye silah yardımı yaptı

İran Peşmerge'ye silah yardımı yaptı

Paylaş
İran Peşmerge'ye silah yardımı yaptı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesut Barzani, İran'ın Peşmerge'ye silah yardımı yaptığını açıkladı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Mesut Barzani Erbil'de görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Barzani, "İran bize silah yardımı yapan ilk ülke oldu" dedi.

"IRAK'IN EMNİYETİ BİZİM GÜVENLİĞİMİZ"

IKBY Başbakanlık Ofisi'ndeki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Zarif, "Irak'ın emniyetini, kendi ülkemizin güvenliği olarak görüyoruz. IŞİD, sadece Irak için değil, tüm Ortadoğu bölgesi için tehdittir. Bütün ülkeler, diyalog halinde IŞİD terörüne karşı mücadele etmelidir" dedi.

Irak güvenlik güçlerinin, teröre karşı ilerleyişinden memnuniyetlerini dile getiren Zarif, Irak ordusunun ve Peşmerge'nin daha da ilerlemesini ümit ettiklerini, terörle mücadelede, Irak halkıyla birlikte olduklarını bildirdi.

Zarif, ayrıca son zamanlarda Kürt bölgesiyle, Irak merkezi hükümeti arasında yaşanan bütün sorunların çözüme kavuşturulmasından yana olduklarını vurguladı. Irak'taki siyasi sürece de değinen Zarif, herkesi kapsayacak yeni hükümeti kurma çalışmalarını desteklediklerini belirtti.

Bir gazetecinin, "İran, Irak'a asker gönderdi mi?" sorusuna, "İran olarak Irak'a askeri birlikler göndermedik. Bizim sadece bir ordumuz var. Bunun dışındaki güçler teröristtir" yanıtını veren Zarif, Kürt bölgesine terörizmle mücadele için destek vermeye devam edeceklerini aktardı.

Dışişleri Bakanı Zarif, temasları kapsamında Irak eski Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani'yi de ziyaret edeceğini söyledi.

BARZANİ’NİN AÇIKLAMALARI

Barzani de "İran, silah yardımında bize destek veren ilk ülkelerdendir" dedi. Daha önce de IŞİD'e yenilgiye uğratacak iradeye sahip olduklarını ifade eden Barzani, "Silah yardımının gelmesiyle Peşmerge’nin cesareti arttı. IŞİD'e karşı saldırı pozisyonuna geçtik ve ilerleme kaydediyoruz" diye konuştu.

"Peşmerge’nin eliyle teröristlerin, Kürdistan toprağında yenilgiye uğratılacağını, bu şerefe nail olacaklarına inandıklarını" vurgulayan Barzani, hali hazırda silah yardımıyla birlikte Peşmerge’nin güçlendiğini, buna karşılık IŞİD'in geri çekildiğini ifade etti.

Barzani'nin "ümit ediyorum ki Kürdistan topraklarında IŞİD'in gücü kırılacaktır" ifadesini kullanmasını ardından bir gazetecinin, "Musul Barajının düştüğü ve 200 Peşmerge’nin, IŞİD'e esir olduğu" iddiasını sorması üzerine Mesut Barzani, "Peşmergenin esir alındığı iddiaları yalandır. Musul Barajı peşmergenin kontrolündedir. Peşmerge ilerliyor, savaş devam ediyor. IŞİD'in saldıracağını tahmin etmiyoruz" yanıtını verdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Irak temasları kapsamında başkent Bağdat'ta Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Necef'te Şiilerin Irak'taki en büyük dini otoritesi Ayetullah Ali Sistani ile bir araya gelmişti.

AA


Haberin Devamı