Dünya İran ve ABD'nin nükleer görüşme taslağı sızdı

İran ve ABD'nin nükleer görüşme taslağı sızdı

Paylaş
İran ve ABD'nin nükleer görüşme taslağı sızdı

İran ve Amerika arasında müzakere edilen anlaşmanın taslağı sızdı. Buna göre İran'ın santrifüj sayısı 6 bin ile sınırlı kalacak

Birbirlerine karşı 'düşman ülke' politikası uygulayan İran ve Amerika arasındaki ilişkiler, Ahmedinejad'ın ardından Ruhani'nin Cumhurbaşkanı olmasıyla yeni bir şekle büründü. Dünyaya sıcak mesajlar veren Ruhani batıda pozitif algılanmaya başladı. İlişkilerdeki bu yeni perde sonrası gözler İran'ın nükleer enerji alanında atacağı adımlara gelmişti.

Haberin Devamı

Perde arkasında görüşmeler yapılıyordu. Bir taslak da hazırlanmıştı. İşte İran ve Amerika arasındaki nükleer enerji görüşmelerinin taslağı basına sızdı. Buna göre taslakta İran'ın santrifüj sayısı 6 bin ile sınırlı kalacağı ifadesi yer alıyor.

SON GÜN 1 TAMMUZ 2015

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaklaşık 10 aydır süren nükleer müzakerelerin planlanmış son turunun tamamlanmasının ardından 24 Kasım 2014'te yine görüş ayrılıkları nedeniyle müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. Kerry, mart ayının başında görüşmelerin bir daha uzatılamayacağını belirterek İran'ın kendisinden beklenen kararları almaması durumunda görüşmelerden çekileceklerini söylemiş, İran da aynı tepkiyle karşılık vererek görüşmelerden çekilebileceğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Pazartesi günü Kerry ve Zarif arasında başlayan görüşmelere, bugün ve yarın "5+1" ülkelerinin de katılması bekleniyor. Görüşmeler, 20 Mart Cuma gününe kadar sürecek. Nükleer müzakerelerin çökmesi durumunda İran'ın öncekinden daha kapsamlı ekonomik yaptırımlara maruz kalması, Batı içinse Ortadoğu'da nükleer güç elde etmiş bir İran tehlikesi söz konusu olacak.