Dünya İran'da 6 Sünni Kürt asılarak idam edildi

İran'da 6 Sünni Kürt asılarak idam edildi

Paylaş
İran'da 6 Sünni Kürt asılarak idam edildi

İnsan Hakları Aktivistleri ajansı Hrana'nın haberine göre, Kereç kentindeki Reca-i Şehr hapishanesinde 6 Sünni Kürt Hamid Ahmedi, Kemal Mollayi, Cemşid Dehkani, Cihangir Dehkani, Sadık Muhammedi ve Seyyid Hadi Hüseyni yerel saatle sabah 04.00 sularında asılarak idam edildi

Sabah saatlerinde hapishaneden iki ambulansın çıkmasının ardından mahkum yakınları hapishane yetkililerinden 6 kişinin idam edildiğini öğrendiklerini, cenazelerin teslim edilmesi için beklediklerini söylediler.

Haberin Devamı

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ DEVREYE GİRDİ

Dün, mahkumların idam öncesi tek kişilik hücrelere konulmaları ve aileleriyle son kez görüştürülecekleri açıklamasının ardından, ülke içi ve dışındaki birçok insan hakları örgütü, idamın durdurulması için çeşitli girişimlerde bulunmuşlar, tutuklu yakınları da Reca-i Şehr hapishanesi önünde beklemeye başlamışlardı.

Öte yandan, aynı hapishanede bulunan 70 Sünni tutuklu, 6 kişinin idamlarının durdurulması için açlık grevine başladıklarını duyurmuşlardı. İdamların uygulanmasından sonra hapishanedeki gerginliğin arttığı belirtiliyor.

Yine idamların durdurulması için ülkenin ileri gelen Sünni alimlerinden Mevlana Muhammed Hüseyin Gergiç ve ülkedeki Ehl-i Sünnet camiasının bazı ileri gelenleri, idarecilere hitaben kaleme aldıkları mektupta 6 kişinin affedilmelerini istemişler, Uluslararası Af Örgütü de bu idamların durdurulmasını istemişti.

Haberin Devamı

CİNAYETLE SUÇLANDILAR

Hamid Ahmedi, Kemal Mollayi, Cemşid ve Cihangir Dehkani, Uzmanlar Meclisi Kürdistan Eyaleti eski üyesi Mamosta Molla Muhammed Şeyhulislam’ı öldürmekle suçlanıyorlardı.

Uluslararası Af Örgütü, "Bu mahkumlar Şeyhulislam’ın öldürülmesinden iki ay önce gözaltına alındıklarını, tek suçlarının mezhep tebliğinde bulunmak ve barışçıl faaliyetlerde bulunmak olduğunu iddia ediyorlar" açıklamasını yapmıştı.

2009 yılında gözaltına alınan Sadık Muhammedi ve Seyyid Hadi Hüseyni ise Selefi gruplarla irtibatlı oldukları iddiasıyla idama mahkum edilmişlerdi. İdam edilen bu 2 kişinin hangi gruplarla irtibatlı olduğu açıklanmamıştı.

AA