Dünya İran'da kanlı pazar

İran'da kanlı pazar

Paylaş
İran'da kanlı pazar

İran'da 4 ayrı kentte Aşure Günü merasimleri sırasında protesto gösterisi düzenleyen muhalifler, güvenlik güçleri ile çatıştı

İran’da haziranda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Ahmedinejad’ın kazanmasının ardından muhalefet yanlılarının düzenlediği protesto gösterileri aylarca sürdükten sonra yavaşlamıştı. Fakat ülkede muhalefet denince akla gelen ilk isim olan Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Muntazari’nin 20 Aralık’taki ölümüyle birlikte gösteriler tekrar dirilmişti.

Haberin Devamı

Dün de başkent Tahran’da Aşure Günü merasimleri sırasında bir araya gelen muhalifler “Diktatöre ölüm” sloganları attı. Polis ile muhalifler arasında çatışma çıktı.

İran devlet televizyonu, güvenlik güçleriyle muhalifler arasında çatışan çatışmalarda 15 kişinin öldüğünü bildirdi. AFP haber ajansı, devlet televizyonuna dayandırdığı haberinde hayatını kaybedenlerin onunun "devrim karşıtı terörist gruplara" üye olduğunu, beşinin ise bu gruplar tarafından öldürülenler olduğunu bildirdi. İran polisi ise olaylarda şu ana kadar beş kişinin öldüğünü teyit etti.

KALABALIĞA ATEŞ EDİN’

Çatışmada ölenler aralarında muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi’nin yeğeni Ali Musavi’nin de (20) bulunduğunun duyulmasıyla birlikte Tebriz, İsfahan ve Necefabad kentlerinde de gösteriler başladı.

Haberin Devamı

Tebriz’deki çatışmalarda bazı güvenlik güçlerinin amirlerinin “Kalabalığa ateş edin” emrini dinlemediğini, komutanlarının baskısı üzerine havaya ateş ettiğini söyledi.

Emniyet yetkilileri ise çatışmalarda kimsenin ölmediğini iddia ederek “Tam tersi bazı güvenlik görevlileri yaralandı” dedi. Akşama doğru ‘çatışmalardan temizlenen’ Tahran’da bu kez de rejim yanlıları gösteri yaptı.