Dünya İran'dan Yemen operasyonuna kınama

İran'dan Yemen operasyonuna kınama

Paylaş
İran'dan Yemen operasyonuna kınama

Suudir Arabistan'ın Yemen'e yönelik askeri operasyonuna en sert tepki İran'dan geldi. İran, Türkiye ve ABD'nin desteklediği operasyonu kınadı. Bir diğer kritik açıklama ise Rusya'dan geldi. Rusya, dünyaya 'kaygılıyız' mesajı verdi

İran, Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen’deki Husilere yönelik başlattığı "Kararlılık fırtınası" operasyonunu kınadı.

Haberin Devamı

İran’ın resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu operasyon bölgedeki terörizmin güçlenmesine neden olacak ve sorunu işin içinden çıkılmaz hale getirecektir. Ayrıca operasyon, Yemen’in iç sorunlarının barışçıl yollarla çözülmesi fırsatının kaçmasına sebep olacaktır" ifadelerini kullandı. Açıklamada, "Yemen’de siyasi parti ve gruplar arasında varılan milli mutabakat hayata geçirilmeli, askeri operasyonlar ve hava saldırıları durdurulmalıdır" denildi.

"SAVAŞIN DUMANI ARABİSTAN'IN GÖZÜNE KAÇACAKTIR"

Öte yandan, İran Meclisi Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, operasyona tepki göstererek, "Savaşın dumanı Arabistan’ın gözüne kaçacaktır. Askeri operasyon durdurulmalıdır" dedi. Majlesnews.ir adlı haber sitesine konuşan Burucerdi, "Bu ateşi yakmanın tehlikeli sonuçları olacağı kesindir. Bölgenin hassasiyetleri nedeniyle İslam dünyası geniş boyutlu krize maruz kalacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD’yi "bölgede yakılan ateşin baş sorumlusu" olmakla suçlayan Burucerdi şunları kaydetti: "Şüphesiz Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ABD’nin izni olmadan bu kundaklamayı yapamaz. Bu savaşın dumanı Suudi Arabistan’ın gözüne girecektir. Çünkü savaş her zaman tek bir bölgeyle sınırlı kalmaz. Askeri operasyon durdurulmalıdır."

RUSYA: KAYGILIYIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yemen’de Husilere düzenlenen hava operasyonunun ardından, bu ülkedeki gelişmelerden derin kaygı duyduklarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Egemenlik, toprak bütünlüğü ve birliğini her zaman desteklediğimiz dost Yemen Cumhuriyeti’ndeki son gelişmelerden derin kaygı duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Yemen’deki krizin anacak ulusal diyalogla çözülebileceğine vurgu yapılarak, "Yemen krizinde tüm tarafların, askeri hareketliliğin her şeklini bir an önce sonlandırmasını ve amaçlarına silahla ulaşma yolundan vazgeçmesini son derece önemli görüyoruz" denildi.

MISIR 4 SAVAŞ GEMİSİ YOLLADI

Haberin Devamı

Mısır donanmasına ait 4 savaş gemisinin, Süveyş Kanalı’ndan Kızıldeniz’e doğru hareket ettiği bildirildi

10 ÜLKE ORTAK HAVA OPERASYONU GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

Yemen’de Husi Ensarullah örgütü, geçici yönetim merkezi Aden’e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini dün ele geçirmişti. Suudi Arabistan’ın öncülüğünde 10 Arap ülkesi de dün gece Husilere yönelik hava operasyonu başlatmıştı. Operasyona Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirildi.