Dünya İran'ın uranyumunu nereye koyacağız?

İran'ın uranyumunu nereye koyacağız?

Paylaş
İran'ın uranyumunu nereye koyacağız?

Dün varılan anlaşmayla İran, korkulan uranyumunu Türkiye'ye gönderecek. Peki bu nerede saklanacak?

İran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Brezilya lideri Luiz Inacio Lula da Silva’nın arabuluculuk girişimleriyle, uranyumunu zenginleştirilmesi amacıyla yurtdışına göndermeye ikna oldu. Anlaşmaya göre, İran 1200 kilo düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumu, kendileri için muhafaza etmesi amacıyla Türkiye’ye gönderecek. İran bunun karşılığında ABD, Fransa veya Rusya’dan (Viyana Grubu) 120 kilo yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum alacak.

YA ŞARTLARA UYULMAZSA?

Bu uranyum Türkiye’deyken İran’ın mülkiyetinde olacak. Tahran ve UAEK, uranyumun güvende olup olmadığını denetleyecek. 'Viyana Grubu', yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu 1 yıl içinde Türkiye aracılığıyla İran’a göndermekle yükümlü olacak. Anlaşmanın şartlarına uyulmaması durumunda, Türkiye Tahran’ın talebi üzerine 1200 kilo uranyumu İran’a iade edecek.

Peki bu uranyum nerede saklanacak?

ÇEKMECE YA DA SARAYKÖY

Uranyumun, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) bağlı Çekmece ya da Sarayköy nükleer araştırma ve eğitim merkezlerinden birinde depolanması üzerinde durulurken, uzmanlar güvenlik tehdidinin en alt düzeyde olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, 1200 kilo uranyumun söz konusu miktarın “büyükçe bir testi” ya da “küçükçe bir odanın bir köşesini kaplayacak” kadar olduğunu belirtirken, İran’dan gelecek uranyumun havaya karışıp toz haline gelmemesi ya da solunum ve sindirim sistemi aracılığıyla vücuda karışmaması durumunda herhangi bir güvenlik sıkıntısı yaşanmayacağını kaydetti.

BOMBA İÇİN NE KADAR ZENGİNLEŞTİRME LAZIM?



Doğal uranyumun ağırlığının yüzde 0.72’si uranyum 235 (U235), yüzde 99.2’si uranyum 238 izotopundan oluşur. Uranyum zenginleştirme işlemiyle uranyumdaki U235 oranı artırılır.

Düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum: U235 konsantrasyonu yüzde 20’den düşüktür. Dünyadaki nükleer reaktörlerin çoğu yüzde 3-5 arasında zenginleştirilmiş uranyum kullanır. Yüzde 19.75 oranında zenginleştirilmiş uranyum araştırma reaktörlerinde kullanılır.

Yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum: Uranyum konsantrasyonu yüzde 20’den yüksektir. Günümüzde nükleer bombalar için gereken uranyum yüzde 90 oranında zenginleştirilmiş uranyumdur. 1945’te Hiroşima’ya atılan ilk atom bombasında 64 kilo yüzde 80 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunuyordu.

(Milliyet)

2

Haberin Devamı