Ekonomi İran'la anlaşma, altın, dolar ve petrolü düşürdü

İran'la anlaşma, altın, dolar ve petrolü düşürdü

Paylaş
İran'la anlaşma, altın, dolar ve petrolü düşürdü

İran'ın nükleer programı ile ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki, İran'ın nükleer programına ilişkin Cenevre'deki müzakerelerin beşinci gününde gerçekleşen anlaşma piyasaları uçurdu

Piyasalar yeni haftaya İran'ın ABD ile nükleer program konusunda gerçekleştirdiği tarihi anlaşmanın etkisiyle girdi. Bu anlaşmanın piyasada kısa vadeli jeopolitik riskleri azaltmasıyla birlikte dolar ve altında hızlı düşüşler gerçekleşti. Borsada ise yükseliş hızlandı.

>> OLUMLU HAVA PETROLÜ DE DÜŞÜRDÜ - Tıklayınız


DOLAR 2 LİRANIN ALTINDA

İran anlaşmasının ardından dolar 1 Kasım'dan itibaren ilk kez 2 TL'nin altını gördü. Şu dakikalarda dolar 1.9994 TL'den işlem görüyor. Altında ise ABD Merkez Bankası kaynaklı düşüşlerin ardından İran anlaaşması ile birlikte düşüş yaşandı. Yüzde 1'e yakın değer kaybeden altının onsu 1230 dolara kadar geriledi. Böylece altın dört buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi.

BORSA 77 BİNİ ZORLUYOR


Öte yandan İran'ın ABD ile gerçekleştirdiği anlaşma borsayı da uçurdu. Cuma günü kapanışa göre 845,61 puanlık yükselişle 76.483,66 puandan başlayan borsa hızını artırarak yüzde 1,61 yükselişle 76 bin 855 puana çıktı ve 77 bin sınırını zorlamaya başladı.

Uzmanlar pozitif görünümün devam etmesi durumunda BIST 100 endeksinin 77.700 seviyesinin test edilebileceğini vurgulayan analistler, bu direncin güçlü olduğunu, dolayısıyla bu seviyenin aşılması için ABD Merkez Bankası (Fed) kaynaklı gelişmelerin öne çıkacağını aktarıyor.

Haberin Devamı