Dünya İranlı matematikçi Meryem Mirzahani hayatını kaybetti

İranlı matematikçi Meryem Mirzahani hayatını kaybetti

Paylaş
İranlı matematikçi Meryem Mirzahani hayatını kaybetti

İran’ın en büyük matematikçisi Meryem Mirzahani, ölümüyle ülkesinde bir devrime yol açtı

DİJİTAL BAŞÖRTÜ


İranlı Meryem Mirzahani 2014’te ‘Matematiğin Nobeli’ olarak görülen Fields madalyasını kazandığında dünya tarihine geçmişti. Meryem Mirzahani bu ödüle layık görülen ilk kadın olmuştu.



O dönem İran gazeteleri başörtülü fotoğrafı bulunmayan Meryem Mirzahani’nin haberini vermek için çeşitli yöntemler uygulamıştı. Kimi gazeteler matematikçiye photoshop yöntemiyle başörtüsü yaparken kimileri sadece yüz plan fotoğrafını koymuştu.


RUHANİ'NİN MESAJI


Meryem Mirzahani önceki gün kanserden öldü. İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, Instagram’dan yayınladığı taziye mesajında matematikçinin başörtüsüz fotoğrafını kullandı. Bu paylaşımdan destek alan İran medyası da Meryem Mirzahani’nin başörtüsüz fotoğraflarına yer verdi. Böylece 1979 İslam Devrimi’nden bu yana İran gazetelerine ilk kez başörtüsüz kadın fotoğrafı girmiş oldu.


38 YILLIK MÜCADELE


İran’da 1979 İslam Devrimi ile birlikte kadınların başörtüsü takması zorunlu hale gelmişti. 8 Mart 1979’da, Dünya Kadınlar Günü’nde başkent Tahran’da 100 bin kadın başörtüsü zorunluluğuna karşı eylem yapmış ancak bir sonuç alınamamıştı.

Haberin Devamı