Magazin İrem Derici anoreksiya mı oldu? Anoreksiya nedir?

İrem Derici anoreksiya mı oldu? Anoreksiya nedir?

Paylaş
İrem Derici anoreksiya mı oldu? Anoreksiya nedir?

İrem Derici, rahatsızlığından dolayı yoğun bakıma alındı. Çok zayıfladığı ve yemek yemediği için de akıllara 'Anoreksiya mı oldu' sorusu geldi. Peki anoreksiya nervoza nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? İşte cevabı...

İrem Derici’nin başı hastalıklarla dertte. Olması gereken kilodan bir hayli zayıf görüntüleriyle uzun süre tartışılan İrem Derici şimdi de gıda zehirlenmesi ile uğraşıyor.

Yoğun bakımda tedavisi devam eden İrem Derici ne yazık ki iyileşme yönünde yeterli adım atamayınca diğer konserlerini de iptal etmek zorunda kalmıştı. İrem Derici'nin bu zayıflığı ve yeterli beslenmemesi akıllara anoreksiya hastalığını getirdi. Peki, anoreksiya nedir, nasıl ortaya çıkar? İşte, merak edilen hastalık hakkında bazı bilgiler...


ANOREKSİYA NEDİR?


Anoreksiya hastalığının sıklıkla ergenlik döneminde ve kızlarda görülmesi bir tesadüf değildir. Ergenlik dönemi bir kişinin kendilik algısını oluşturduğu başkaları tarafından kabul edilmek ve beğenilmenin öneminin zirve yaptığı bir dönemdir. Genellikle fazla kilolu olduğu için kendini aç bırakarak yapılan sağlıksız diyetlerle başlayan bu hastalık, bir süre sonra kontrol edilemez hale gelir ve hastalık belirtilerini göstermeye başlar.


TİPİK ÖZELLİKLERİ


*Bozulmuş beden algısı (Kendini olduğundan daha kilolu görme)
*Mükemmeliyetçi kişiliği sonucu her şeyi kontrol etme isteği
*İnce olma gerekliliğine yönelik inanç ve tutumlar
*Özgüven problemi


NASIL ANLAŞILIR?


*Yaşı ve boy uzunluğu için olağan sayılan en az kiloda ya da bunun üzerinde bir vücut ağırlığına sahip olmayı kabul etmeme (örneğin; beklenenin %85’inin altında bir vücut ağırlığına sahip olmaya yol açan bir kilo kaybı ya da büyüme dönemi sırasında, beklenenin %85’inin altında bir vücut ağırlığına sahip olmaya yol açacak bir biçimde beklenen kilo alımını gerçekleştirmeme)

*Beklenenin altında bir vücut ağırlığına sahip olmasına karşın kilo almaktan ya da şişman biri olmaktan aşırı korkma.

*Kişinin vücut ağırlığı ya da biçimini algılama biçiminde bozukluk olması, kendini değerlendirmede vücut ağırlığı ya da biçiminin anlamsız bir etkisinin olması ya da o sırada vücut ağırlığının düşük olmasının önemini inkar etme.

*Kadınlarda en az üç ardışık menstruel döngünün yaşanmaması.


ANOREKSİYA HASTALIĞININ TİPLERİ


Tutulma / Temizleme Tipi - Bu yeme bozukluğundan hasta, yediğinde boşalır. Bu, genellikle, bir hastanın yeme ile ilgili olarak yaşadığı ezici suçluluk duygularının bir sonucudur; kusma, müshilleri kötüye kullanma veya aşırı egzersiz yoluyla telafi ederler.

Kısıtlayıcı - Bu formda, birey vücuttaki kalorik ihtiyaçların çok altında olan asgari bir miktarı karakteristik olarak yavaş yavaş açlıktan besleyerek tüketilen yiyecek miktarını şiddetle sınırlar.

Haberin Devamı