Dünya Irkçı Rumlar Türk şarkıcıyı bıçakladı

Irkçı Rumlar Türk şarkıcıyı bıçakladı

Paylaş
Irkçı Rumlar Türk şarkıcıyı bıçakladı

Kıbrıs Rum Kesimi'nde ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı her yıl Larnaka'da yapılan Rainbow Festivali'ne bu yıl kan karıştı

Larnaka’da önceki akşam azınlık haklarına yönelik düzenlenen ‘Rainbow ’ festivaline müzikle destek vermek için katılan iki Kıbrıslı Türk, “Helen Direniş Hareketi” ve “Tüm Kıbrıs Anti İşgal Hareketi” isimli şoven örgütlerin militanları tarafından saldırıya uğradı.

KKTC'de yayımlanan KIBRIS GAZETESİ'nin haberine göre Saldırıda Sertunç Akdoğdu, beyzbol sopaları ile darp edildikten sonra 2 yerinden bıçaklanarak Larnaka Hastanesi’ne kaldırıldı ve ameliyat edildi. İsminin ilk harflerinin S.Ö. olduğu bildirilen diğer Kıbrıslı Türk ise şiddetli şekilde darp edildi. Aldığı bıçak darbeleri sonucu ciğerlerinden yaralanan Akdoğdu’nun hastanede 3-4 gün tedavi göreceği öğrenildi.

Şoven gruplar, Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’taki temsilcisi Andrulla Kaminara kürsüde konuşma yaparken, festivale katılan yabancı uyruklulara sopa, zehirli boya ve hatta bıçaklarla saldırdı.

Olaylar nasıl gelişti?

Haberin Devamı

‘Rainbow’ adı altında düzenlenen festivalle, aynı saatlerde aynı yerde ırkçı bir grup tarafından yürüyüş düzenlendi. Yaralanan iki Kıbrıslı Türk ise festivale müzik dinletisi sunmak için davet edilmişlerdi.

Festival alanında iki grup arasında kavga çıkması üzerine müzik dinletilerine başlamadan vazgeçen iki müzisyen, müzik aletlerini araçlarına taşımaya başladılar. Bu sırada 15 kişilik elleri bıçaklı yüzleri maskeli beyzbol sopası tutan ırkçı bir grubun saldırısına uğradı.

Yaşanan olayların ardından 6-7 kişinin tutuklandığı öğrenilirken, tutuklanan kişilerin bıçaklama olayına karışan kişiler olup olmadığı ise bilinmiyor.

Olay sırasında festival alanında bulunan Beran Cemal, basına yaptığı açıklamada, Sertunç Akdoğdu isimli 30 yaşındaki müzisyenin midesinden bıçaklanarak hastaneye kaldırıldığını, başka bir kişinin de kolunun kırıldığını gördüğünü söyledi.

Yaşanan kavgadan sonra festivale katılan birçok Kıbrıslı Türk’ün, Larnaka Polis İstasyonu’na sığınarak, şiddet olaylarının bitmesini beklediklerini belirten Cemal, “Evlerine gitmek üzere hazırlanan Kıbrıslı Türk müzik grubu, tehlikeli olacağı gerekçesiyle oradan ayrılmamaları konusunda uyarıldı. Yaralananlar ve festivale katılan diğer kişiler, korktukları için hastaneye gidene kadar Rum polisinden eskortluk yapmasını istedi. Ancak polis yardım isteğini reddetti. Saldırıyı gerçekleştiren faşistlere hiçbir şey yapmadılar ve bizi provokasyon olacağı gerekçesiyle fotoğraf çekemememiz konusunda uyardılar” dedi.

Olayların Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’taki temsilcisi Andrulla Kaminara’nın konuşması esnasında başladığını anlatan Cemal, “Konuşma sırasında Yunan bayrağı taşıyan 80 kişilik faşist protestocular, göçmenlere karşı sloganlar atmaya başladı. Bu sırada festivale katılanlar da ‘Naziler, Kıbrıs’tan dışarı’ şeklinde karşı sloganlar atmaya başladı. Kavga bu şekilde başladı. Saldırgan grup, festivale katılanlara şişe attılar, müzik grubunun performansı sırasında elektrik kablolarını kestiler. İki saat içinde olaylar gittikçe büyümeye başladı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Polis müdahalede bulunmadı

Haberin Devamı

Rainbow festivalini düzenleyen Eşitlik, Destek ve Irkçılık Karşıtı Hareket (KISA) Başkanı Doros Polycarpau polisten, protestocuların yürüyüş yönünü değiştirerek, festival alanından geçmesini engellemelerini talep ettiklerini söyledi.

“Bu talebe karşın polis tam tersini yaptı ve onların bize doğru ilerlemelerine izin verdi. Etkinliğin bulunduğu alana geldiklerinde kendimizi korumak için barışçı bir şekilde yere oturarak yolu kapadık ki polisi onları uzaklaştırmaya ikna edelim” diyen Polycarpau, polisin Neo Nazilerin etkinliğe gelerek, insanları dövmelerine izin verdiğini söyledi.

Öte yandan milliyetçi protestocular ise saldırıya uğrayanın kendileri olduğunu söyledi ve “polis ile Larnaka Belediyesi uygun adımları atmış olsaydı bunlar yaşanmazdı” dedi.

Yürüyüşe katılan “Helen Direniş Hareketi” üyesi Dr. Andreas Paraxenopoulos, “Ben halktan biriyim, göçmenlerin kendisine değil, yasadışı göçmenliğe karşı düzenlenen bir yürüyüşe katıldım. Yürüyüşümüzü bir buçuk ay önce polise bildirdik. Ancak polis belediye ile birlikte garip bir şekilde KISA’nın karşı gösteri yapmasına izin verdi. Sanki bizim kavga etmemizi istiyorlardı. KISA üyeleri bize sandalye atmaya başladı. Bize ‘Neo Nazi’ diyerek saldırdılar. Polis orada olmasaydı bizi katledeceklerdi. Biz sadece bu adanın Rum olarak kalmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Rum medyasına da yansıdı

Politis gazetesi, “Milliyetçiler Seyrana Çıktı... Larnaka’daki Irkçılık Karşıtı Festivale Sopa ve Boyalarla” başlıklı haberinde “Helen Direniş Hareketi” ve “TümKıbrıs Anti İşgal Hareketi” isimli şoven örgüt üyelerinin, polis engelini kırarak Larnaka sahilinde düzenlenen Rainbow isimli ırkçılık karşıtı festival alanına girdiğini bildirdi.

Habere göre festival alanına girmeleri polis tarafından engellenen ve aralarında DİKO Milletvekili Zaharias Kulias’ın da bulunduğu şoven örgüt üyeleri önce, Yunan milli marşını okuyup “Yabancılar Kıbrıs’tan Dışarı” şeklinde slogan attılar.

Festival alanındaki ırkçılık karşıtlarının “hep birlikte, Nazi’ler gitsin” sloganıyla karşılık vermeleri üzerine şoven grup üyelerinden yaklaşık 100 kişi polis barikatını kırarak, Andrulla Kaminara’nın kürsüde konuşma yaptığı sırada festival alanına girdi. Karşıt taraflar birbirlerine taş, sandalye, şişe, zehirli boya, v.b. fırlattı. Bir kadın polis, yüzüne zehirli boya isabet etmesinden kaynaklanan yanık nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Arbede sırasında “Helen Direniş Hareketi” üyesi bir kişinin bıçak da çektiği ve ırkçılık karşıtı bir kişiyi bıçakladığı, bıçaklanan kişinin hastaneye kaldırıldığı yolunda da güvenilir bilgiler olduğuna dikkat çekildi.

Gazete bu saldırının ardından Rainbow festivalinin dağıldığını, olayla alakalı olarak 4’ü ırkçılık aleyhtarı toplam 7 kişinin tutuklandığı yolunda resmi olmayan bilgiler bulunduğunu kaydetti, “Bu kadar karşıt ideolojideki iki etkinliğin aynı zamanda aynı yerde yapılmasına müsaade eden Larnaka Polis Müdürlüğü’nün tavrı soru işareti yaratıyor” diye yazdı.

Simerini (Manşet) “Larnaka’da Çok Kişinin Yaralandığı Katliam... Kıbrıslıların Muhacirlerle Kanlı Çatışması... Kıbrıslı Örgütlerin Yabancılara Karşı KISA’nın (Eşitlik, Destek ve Irkçılık Karşıtı Hareket) Engellediği Yürüyüşünde” gazete Rumlar ile yabancı muhacirler arasında ilk kez önceki gece kanlı olaylar yaşandığını, Larnaka sahil yolunda “göğüs göğse muharebe” yaşandığını ve polisin çatışmayı önlemekte aciz kaldığı, Rum unsurların yürüyüşünün nihayetinde Ay. Lazaru Kilisesi’nde son bulduğunu yazdı.

Haravgi haberi “Irkçılar Larnaka’yı ‘Savaş Alanı’na Çevirdi... Larnaka Sahil Yolunda Irkçılık Hezeyanı” başlığıyla verirken, Alithia “Hurmalar Savaş Alanı.... Yabancılar İçin Ciddi Olaylar... Sandalyeleri Kırdılar, Taşlar ve Sopalar Havada Uçuştu” başlığını kullandı.

KIBRIS GAZETESİ

Haberin Devamı