Siyaset 'Irkçılığa prim veren açıklamalar'
Paylaş
'Irkçılığa prim veren açıklamalar'

Başbakan Davutoğlu, Papa'nın 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarında 'soykırım' ifadesini kullanmasıyla ilgili, "Papa'nın açıklamaları Avrupa'da yükselen ırkçılığa prim veren açıklamalar" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1915 olayları için "20. Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" diyen Papa Françis'e yanıt verdi.

Papa'nın Türkiye ziyaret sırasında barış mesajları verdiğini hatırlatan Davutoğlu, "Kendisinin tarih alanındaki bilgi yetersizliği, bugünkü açıklamayı beraberinde getirdi. Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamayı yaptı, gerekli tepkiyi göstedik" dedi.

Batı dünyasına bir çağrıda bulunan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Tarihi tartışmaları açarsak bundan en fazla utanç duyacak unsurlar Avrupa içindeki unsurlardır; Engizisyon mahkemeleri ve Avrupa'dan kaçan Yahudilere kucak açan Türkler olmuştur.

Dış faktörler olmasaydı, 1915 olayları yaşanmamış olacaktı. Acıları tek taraflı okumak sayın Papa'ya ve makamına yaklışmamıştır.

Sayın Papa'nın açıklaması, yükselen ırkçılığa prim veren ve zamanlama bakımından da son derece zamansız olmuştur. Arşivleri açalım dedik ama gönülleri kapalı olanlara arşivleri açmak bir fayda sağlamıyor."


Haberin Devamı



"DEMİRTAŞ'IN SÖYLEDİKLERİNİN TÜMÜ YALAN"

Davutoğlu, Ağrı'daki terör saldırısı ve sonrasında HDP kanadından gelen açıklamalara yönelik ise şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Demirtaş yalan söylüyor. Tam seçim ortamına Türkiye girmişken, maalesef provokatif olan bu olay terör örgütünden gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri kamu düzenini tahsis etmek için gerekli önlemleri alacaktır.

Terör örgütü köylere inerek baskı yapmaya çalışırsa kamu düzeni probleminin ortaya çıktığı bir süreç başlar. Demirtaş olayların üzerini örtmeye çalışıyor. Seçim güvenliğini sağlamak üzere her türlü tedbiri alacağız.

Demirtaş'ın Kadıköy meydanında söylediklerinin tümü yalandır. Demirtaş ve HDP bir tercih yapmak zorundadır."

Haberin Devamı