Fatih Öztürk İş garantili meslekler
HABERİ PAYLAŞ

İş garantili meslekler

Üniversite sınavına hazırlanan gençler bir yandan bir ömür boyu yapacakları mesleğe karar verirken bir yandan da tercihlerinin onları nasıl etkileyeceği konusunda da ikilem yaşıyor. Çünkü her meslek iş garantisi vermiyor. Üniversiteden her mezun olan için iş hazır değil. Bu durumda gençlerin bir kısmı hiç istemedikleri halde garantili meslekler arasında tercih yapmak zorunda kalıyor.

Geçen hafta Amerikan Çalışma Bakanlığı geleceğin mesleklerini açıkladı. Dünyada gelişen ekonomik ve teknolojik çalışmaların sonucunda ön plana çıkan bazı mesleklerin gelecekte çok popüler olacağı belirtildi. Bu mesleklerin başında Ağ sistemleri analistliği geliyor. Yüzde 50 civarında talep artması beklenen internet ve bilgisayar yönetimi üzerine olan ağ sistemleri analistliği özellikle bilgisayar mühendisliğine ilgisi olan gençler tarafından tercih edilebilir.

Haberin Devamı

Biyomedikal mühendisliği ise teknolojinin tıp dünyasında kullanılmaya başlamasından sonra, ameliyat yapan robotlar ve birçok yeni tekniğin uygulamaya girmesi ile oluşan yeni bir mesleki ihtiyaç alanı oldu. Bu alanda ki talebin yüzde 72’nin üzerinde olması bekleniyor.

İnsanların hastaneden daha çok uzun vadeli tedavilerde evlerini tercih etmeleri git gide artan bir seyir izliyor. Bu nedenle evde sağlık hizmeti veren uzmanlıklar ve evde kişisel bakım hizmeti verenler işsiz kalmayacak gibi görünüyor.

Kontrol sisteminin önemi gün geçtikçe artıyor. Bu konuda uzman kişi sayısı çok az. Gelecek 5 yıl içerisinde mali müfettişlere olan ihtiyacın yüzde 41 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Spora olan merak ve ihtiyaç hiç azalmadan artıyor. Gelecekte antrenörlük eğitimi alanların iş konusunda çok şanslı olacağını söyleyebilirim.

Hepimiz biliyoruz ki, tıp dünyasında ki gelişmeler ve buluşlar ilaç sektörünü oldukça hareketlendirdi. Gelecekte bu hareketlilik çok daha artacak. Şu an bu yeniliklere cevap verecek kapasitede insan sayısı çok az. Doktorların yardımcılığını yapacak ve yükünü hafifletecek ve aynı zamanda sağlık hizmetlerinin aksamadan devam etmesini sağlayacak asistan doktor açığı günümüzde bile oldukça çok. Gençler tıbbı yine tercihlerinin başına koymalı. Araştırmaların arttığı ve buluşların hızlandığı alanlarda en ihtiyaç duyulan meslekler arasında biyokimyacılar ve biyofizikçiler var. Gençler tercihlerini yaparken Amerikan Çalışma Bakanlığının önerilerine kulak versinler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder