Gündem İşadamı Şakir Eczacıbaşı vefat etti

İşadamı Şakir Eczacıbaşı vefat etti

Paylaş
İşadamı Şakir Eczacıbaşı vefat etti

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı vefat etti

İKSV Başkanı ve işadamı Şakir Eczacıbaşı İstanbul’da hayatını kaybetti. 81 yaşındaki Eczacıbaşı, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu.

Haberin Devamı

Eczacıbaşı, 1929 yılında İzmir'de doğdu. Robert Kolej'den sonra, Londra Üniversiîesi'nde eczacılık okudu. Yurda dönünce bir süre gazetecilik yaptı. "Sanat Yaprağı, 'Tıpta Yenilikler" gibi dergileri yayınladı. "Eczacıbaşı Kültür Filmleri" dizisi kapsamında hazırladığı "Renk Duvarları", 1964 yılında Avrupa Konseyi'nin "Kültür Filmleri Ödülü"nü kazandı.

Kuruluşuna öncülük ettiği Türk Sinematek Derneği'nin on yıl başkanlığını yaptı. 1970'li yıllarda Eczaçıbaşı İlaç Kuruluşu Genel Müdürü, 1980'de Eczacıbası Topluluğu icra Kurulu Başkanı, 1993'te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Fotoğraf yapıtlarıyla yurt içinde ve dışında seçkin bir yer edindi. Türkiye'de 13, Batı ülkelerinde 23 fotoğraf sergisi düzenledi. "Anlar/Moments", "Türkiye Renkleri", "Kapılar Pencereler" İsimli seçkin fotoğraflarını içeren albümleri yayınlandı. 1968'den buyana, "Eczaçıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıklarımı çıkaran Eczacıbası, "Türkiye: Bir Portre" ve "İstanbul Görüntüleri" adlarıyla, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının katıldığı iki kitap hazırladı.

Haberin Devamı

Bernard Shaw'dan "Gülen Düşünceler", Oscar Wilde'dan "Tutkular, Acuiar, Gülümseyen Deyişler" adıyla yaptığı derleme kitapları büyük yankılar uyandırdı. 1996'da iş yaşamından ayrıldı. Fransa'nın "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı" ve "T.C.Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla ödüllendirilen Şakir Eczaçıbaşı, 1993'ten bu yana, "İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyor.