Ekonomi İşadamları kalıplarından kurtulmalı

İşadamları kalıplarından kurtulmalı

Paylaş
İşadamları kalıplarından kurtulmalı

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Pınar Eczacıbaşı, işadamlarının kalıplarından kurtulması gerektiğini söyledi

KÜLTÜR-SANAT DESTEKLENMELİ

Türk iş dünyası ‘işadamı’, ‘iş insanı’ kavramlarını tartışadursun Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Pınar Eczacıbaşı bir iş insanında olması gereken nitelikler üzerinde durmak gerektiğini söyledi.

“İşadamları kendine dönük bir yapıda. Oysa bir işadamı topluma rol model olmalı, ileriyi görebilmeli, kültür-sanatı desteklemeli, sosyal sorumluluk projeleri yürüten insanlar olmalı. Toplumu doldurabilmeli” diyen Eczacıbaşı, iş dünyasının kalıplarından kurtulması gerektiğini vurguladı.

YENİ ALANLAR LAZIM

Gençlerin aldıkları eğitime uygun yerlerde çalışamadıklarını dile getiren Pınar Eczacıbaşı, iş sahalarının genişlemesi gerektiğini belirtti. Bu sorunun bütün sektörlere yayıldığını söyleyen Eczacıbaşı, “Türk iş dünyasında şunu görüyorum: Özellikle iyi eğitimli düzgün eğitim almış insanlar iş dünyası dışında. Çok iyi üniversitelerde okuyorlar, master yapıyorlar ama çalışacakları alan yok. Türkiye’deki insanlar yaptıkları işe göre fazla eğitimli. Özellikle bankacılık sektöründe bunu gözlemliyorum” diye konuştu.

GİRİŞİMCİNİN GÖZÜ KARA

Pınar Eczacıbaşı, Türkiye’de ‘gözü kara’ girişimcilerin ağırlıkta olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Sıfırdan kurulan ve hızla yayılıp marka haline gelen işletmeler çok. Ama bizim girişimci diye üzerinde durduğumuz kesim, daha planlı programlı işler yapacak kesim. G

ençlere kafalarındaki fikirleri hayata geçirmeleri için yol gösteriyoruz. İşin başından sonuna kadar ne yapmaları gerektiğini anlatıyoruz. Türkiye’de yeterli girişimcilik ruhu ve pratik zeka var. Yol gösterecek danışmanlara ihtiyaç var.”

GENÇLERE KILAVUZLUK YAPILMALI

“Türkiye girişimcilik kültürünü yaygınlaştırabilirse birçok gencini kurtaracak” diyen Pınar Eczacıbaşı, genç nüfusun çok güzel fikirleri olduğunu fakat maddi destekle birlikte mentor (kılavuz) desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Pınar Eczacıbaşı, “Son yıllarda IT (bilgi teknolojisi), iletişim ve reklam sektörlerinde çok fazla fikir ortaya atıldığını görüyoruz. Hepsi gözleme dayalı alanlar. Gözlem çok önemli. İhtiyaçlar doğru tespit edildiğinde yolun yarısı geçilmiş oluyor” diye konuştu.

KADIN YOK DENECEK KADAR AZ

Kadın girişimci sayısının yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Eczacıbaşı, Türk kadınında büyük potansiyel olduğunu söyledi. Artık kız çocuklarının da büyük holdinglerde başa geçtiğini belirten Eczacıbaşı, kadınların iş dünyasına katılımı ile ilgili çalışmalar yapıldığını fakat yeterli olmadığını vurguladı.

Türk sanayisinin ara elemana ihtiyacı olduğunu da belirten Pınar Eczacıbaşı, “Önümüzdeki yıllarda bu kesime yönelik eğitim sisteminin devreye sokulması gerekiyor” dedi.

'İŞ İNSANI' TANIMI ŞAKİR ECZACIBAŞI'NDA VÜCUT BULDU

Pınar Eczacıbaşı, 24 Ocak’ta vefat eden İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı, amcası Şakir Eczacıbaşı’nın bir işadamı olarak kültür ve sanata büyük katkıları olduğunu vurguladı.

Şakir Eczacıbaşı’nın ideal iş insanı tanımına tamamıyla uyduğunu belirten Pınar Eczacıbaşı, “Amcam Şakir Eczacıbaşı şunu yaymaya çalıştı: Bir işadamının kültür ve sanatla ilgili yönü de olmalı. Çünkü sanatla insanların uzlaştığını düşünürdü. Bunu yaymaya çalıştı. Bütün zamanını İKSV için harcardı. Daha birçok projesi vardı. Onun başlattıklarını devam ettirebilmeyi ümit ediyorum” diye konuştu.

Sibel ERAY

2

Haberin Devamı