Gündem İşadamları 'örtülü'den Savcılık'ta

İşadamları 'örtülü'den Savcılık'ta

Paylaş
İşadamları 'örtülü'den Savcılık'ta

İşadamları 'örtülü'den Savcılık'ta

İkinci Ergenekon Davası'nın tutuksuz sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde örtülü ödenekten yapılan harcamalara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 işadamı emniyetteki işlemlerinin ardından Ergenekon Soruşturması'nın yürütüldüğü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş’taki adliye binasına çıkartıldı.

Haberin Devamı

Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş.’nin yetkilisi Mehmet Sanibal, iş adamı Sencer Özkan, Sama Savunma Hizmetleri Ticaret A.Ş.’nin yöneticisi Sedat Kıyak, işadamı Erkmen Edrem ve yurtdışında bazı şirketler adına çalıştığı ileri sürülen Şükrü Muammer Öner’in dün geceyi emniyete geçirdi. Şüphelilerden Şükrü Muammer Öner ve Sedat Kıyak’ın avukatı Alp Giray Avlağı, müvekkillerinden Şükrü Muammer Öner’in firmanın sahibi, Sedat Kıyak,’ın ise firma çalışanı olduğunu söyledi. Müvekklinin sahibi olduğu firmanın 2002-2004’de ihaleye girerek uydu alımı, uplink ve dinleme cihazı gibi malzemeleri jandarmaya sattığını ifade eden avukat Alp Giray Avlağı, "Ancak para çalışan olan Sedat Kıyak adına yatırıldı. Para miktarı da 500 bin ile 1 milyon TL civarında. Bu malzemelerin gümrük çıkışı, satışta kullanılan belgeler, fatura gibi her türlü kaydının bulunuyor" dedi.

Haberin Devamı

İki müvekkiline de emniyet sorgularında Ergenekon Davaları ve soruşturmasında adı geçen herkesle bağlantılarının olup olmadığının sorulduğunu ifade eden avukat Alp Giray Avlağ, "Müvekkillerim önce bilgilerine başvurulmak üzere telefonla Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne çağrıldı. Daha sonra gözaltı işlemi uygulandı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) ile maliye müfettişlerinin Şener Eruygur döneminde yapılan haber alma ödeneğindeki kayıp 7 milyon TL’lik parayla ilgili hazırlanan raporun basında yer alması üzerine müvekkilim Şükrü Muammer Öner, ifadesinin alınması için savcılığa başvurdu" diye konuştu.

4 ARALIK 2009’DA BAŞLADI

Başbakanlık Teftiş Kurulu, BDDK ve Maliye Bakanlığı kontrolörleri tarafından hazırlanan ve Başbakan'ın olur verdiği kayıp 7 milyon liraya ilişkin raporun 4 Aralık 2009’da Ergenekon Soruşturması'nı yürüten savcılara göndermesi ile Örtülü Ödenek Soruşturması başladı.

Soruşturma kapsamında ilk olarak İkinci Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün tedavi gördüğün İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü’nde ifadesi alındı. Ertesi gün de yakınlarına ait 10 ayrı adres ile Levent Ersöz’ün tedavi gördüğü hastene odası arandı. Levnet Ersöz’ün ifadesinin ardından da haber alma ödeneği imha tutanağının altında imzası bulunan dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı, Emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, Ergenekon Davası tutuklusu Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Emekli Yarbay Adnan Sezer ve Emekli Başçavuş Recep Cömert’in Ergenekon Soruşturması kapsamında şüpheli olarak ifadesi alındı. Şüphelilerden emekli Başçavuş Recep Cömert savcılık ifadesinin ardından İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderildi. Askerlerle iş adamları arasında bağlantıyı sağlayan kişi olduğu iddia edilen Recep Cömert’in emniyette sorgusu devam ediyor.

Haberin Devamı

4 Aralık 2009’da savcılığa gönderilen raporda emekli Orgeneral Şener Eruygur’un döneminde, komutanlık adına yapılması gereken ’örtülü ödenek’ harcamalarının başka hesaplar üzerinden yapıldığı iddia edilmişti.

İSTANBUL (DHA)