Ekonomi İşçi Avrupa yolunda

İşçi Avrupa yolunda

Paylaş
İşçi Avrupa yolunda

TEKEL işçileri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidecek hukuki süreci başlattı

Hukuki süreç başlatıldı

Ankara’da 75 gündür eylem yapan Tekel işçileri, işyerlerinin kapatılmasının ardından aynı haklarla başka kamu kurumlarına geçirilmemelerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacak hukuki süreci başlattı.

Türk-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in hukukçularının yaptıkları ortak değerlendirmenin ardından Tekel işçileri, Danıştay’da açılan davalara ilave olarak yasal yolları kullanmak üzere yeni bir girişimde bulundu.

Dilekçeler ÖİB’ye sunuldu

İşçiler, hukukçular tarafından hazırlanan dilekçeyi ayrı ayrı imzalayarak nüfus kağıdı fotokopileri ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) sundu.

Tekel’de çalışırken, işyerlerinin kapatılması nedeniyle iş sözleşmelerinin 31 Ocak 2010’da feshedildiği anımsatılan dilekçede, işletmelerin, başkanlığın, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun gereğince yürüttüğü özelleştirme programı dahilinde kapatıldığı belirtildi.

Diğerleri mağdur olmadı

Yasanın, ‘Kuruluşlardaki Personelin Nakli’ başlıklı 22’inci maddesi hatırlatılan dilekçede, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak veya sözleşmeli statüde çalışanlarla iş kanunlarına tabi görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan kişilerin diğer kamu kuruluşlarına nakil olmasına olanak tanıdığı ve bu kişilerin özelleştirme uygulamaları sonucunda mağdur olmadıkları vurgulandı.

Devlet, çalışanlarını korumalı

Dilekçede şöyle denildi: “Ancak ben işçi olarak çalıştığımdan, bu madde yerine 4046 sayılı yasanın 21’inci maddesi kapsamında işleme tabi tutulmakta ve işimi kaybederek mağdur edilmekteyim.

Anayasa’nın 10’uncu maddesinde yer alan ‘eşitlik’ ilkesi, 2’nci maddesinde yer alan ‘sosyal devlet’ ilkesi ve 49’uncu maddesinde yer alan ‘devletin çalışanları koruma yükümlülüğü’ dikkate alınarak bu haksızlığın giderilmesini istiyorum.”

Sonuç çıkmazsa AİHM’e gidilecek

Dilekçede ayrıca, “4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Yasası gereğince ikametgahıma en yakın kamu kuruluşunda 657 sayılı yasa kapsamında ve sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli sözleşme ile ‘sürekli işçi’ olarak göreve başlatılmam için gereğinin yapılmasını talep ederim” ifadesi yer aldı.

İşçiler, taleplerinin kabul edilmemesi halinde ÖİB aleyhine dava açacak. Mahkemeden istenen sonucun alınamaması ve iç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından konuyu AİHM’ye taşıyacak.

2

Haberin Devamı