Ekonomi İşçi Meclis'e gidemedi

İşçi Meclis'e gidemedi

Paylaş
İşçi Meclis'e gidemedi

Eylemlerinde 14'üncü günü tamamlayan Tekel işçilerinin, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı ziyaret girişimi, polis barikatına takıldı

14'ÜNCÜ GÜNÜNÜ DOLDURDU

İşletmeleri kapatıldığı için açıkta kalan ve özlük haklarıyla birlikte diğer kamu kuruluşlarına geçmek isteyen Tekel işçilerinin Ankara’daki direnişi 14’üncü gününü doldurdu. Dün Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ı ziyaret etmek isteyen işçiler yine polis engeline takıldı. Türk-İş’in “Sadece başkanlar gidecek” kararına rağmen Meclis’e doğru yürüyüşe geçen Tekel işçileri polis tarafından engellendi. Polis sadece Kumlu’nun geçmesine izin verdi.

KÖTÜ MUAMELE RENCİDE ETTİ

Kumlu ve beraberindeki heyeti kabul eden Oktay Vural, Başbakan Erdoğan’ın Tekel işçileri için söylediği “Yetim hakkı yiyorlar” sözüne tepki göstererek “Tekel işçileri yetim hakkı yemiyor, bu dili kınıyorum” dedi. Tekel işçilerinin taleplerini içeren bir dosya alan Vural, “Tekel işçisine kötü muamele yapılması bizi rencide etmiştir. İşçilerin mücadelesi çok önemli ve simgesel bir mücadele. Demokratik ölçüler içindeki hak mücadelesinde her zaman işçilerin yanındayız” diye konuştu.

POLİSLE ARBEDE YAŞADILAR

TBMM’deki görüşmenin ardından yeniden Güvenpark’a gelen Kumlu ve beraberindekiler bu kez işçilerle birlikte Türk-İş Genel Merkezi’ne yürümek istedi. Ancak buna da izin vermeyen polisle işçiler arasında arbede yaşandı. İşçiler daha sonra farklı bir yoldan yürüyerek Türk-İş genel merkezine gitti. Burada işçilere seslenen Mustafa Kumlu, 30 Aralık Çarşamba günü Türk-İş Başkanlar Kurulu’nu toplayarak, bundan sonraki yol haritalarını belirleyeceklerini ifade etti.

TEKEL İŞÇİLERİ NEDEN SOKAKTA?

* Tekel Sigara için yapılan ihalede en çok teklifi 1.7 milyar dolarla British American Tobacco (BAT) verdi. 146 yıllık Tekel, 17 dakikalık ihaleyle BAT’ın oldu. Bunun üzerine 12 bin Tekel işçisinin, sözleşmeli (4/C) kapsamında çalıştırılması gündeme geldi. Bu statü, işçilerin kazanılmış haklarını yok ediyor. Maaşlarını asgari ücret seviyesine indiriyor. Yılın 10 ayı çalışabiliyorlar. Her an için, ‘Sözleşmeniz yenilenmiyor’ denilerek işsiz kalma tehlikesiyle de karşı karşıya bulunuyorlar.

* Tekel işçileri ise kendilerine kazanılmış haklarıyla birlikte başka kamu kurumlarına geçiş hakkı verilmesini istiyor. İşçi tarafı, “İşyerlerimiz kapatılmak isteniyor. Özlük haklarımızla başka kurumlara geçmek istediğimizi söylediğimizde ‘Bu talebiniz değerlendirilecek’ dediler. Bize yalan söylediler” diyor. Bu arada Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, sigara üretiminde 3 bin işçinin çalıştığını söylemişti. Kilci, özelleştirmelerde işsiz kalan olmadığını ifade etmişti.

2

Haberin Devamı