Dünya İşçi Partisi'nde seçim depremi

İşçi Partisi'nde seçim depremi

Paylaş
İşçi Partisi'nde seçim depremi

İngiltere'de İşçi Partisi lideri Başbakan Gordown Brown, seçim yenilgisinin ardından partideki görevini bırakacağını açıkladı

İngiltere’de 13 yıldır iktidarda olan ve geçen hafta yapılan genel seçimden ikinci sırada çıkan İşçi Partisi'nde Gordon Brown dönemi sona eriyor.

Genel seçimin ardından ülkedeki hiçbir siyasi partinin çoğunluğu sağlayamamasının ardından hükümeti oluşturma müzakereleri üç gündür sürerken, Brown İşçi Partisi liderliğini bırakacağını açıkladı.Brown ayrıca, parti liderliğine Eylül ayındaki İşçi Partisi kongresine kadar bir aday bulunacağını umduğunu belirtti.

BLAIR'DAN DEVRALMIŞTI

ABD ile birlikte aldığı Irak’ın işgali kararı ve savaş sonrasındaki Irak politikası nedeniyle hem ülkesinde hem de uluslararası çevrelerde eleştirilen Tony Blair’den Başbakanlık ve İşçi Partisi liderliği görevlerini 2007 yılında devralan Gordon Brown, bu görevleri son üç yıldır yürütüyordu.

Selefi Blair’den Irak’ta ve Afganistan’da askerleri bulunan bir ülkeyi de devralan Brown, bu ülkelerdeki sorunların yanı sıra İngiltere’yi de olumsuz etkileyen küresel ekonomik krizle mücadele etmek zorunda kaldı.

Blair hükümetinde 10 yıl boyunca Maliye Bakanlığı görevini yürüten Brown, hem muhalifleri hem de kendi partisindeki bazı milletvekilleri tarafından özellikle ülkenin ekonomisini iyileştirememekle sıklıkla eleştirildi.

İSKOÇYA DOĞUMLU

6 Mayıs’taki genel seçimden partisini 91 sandalye kaybederek, 258 milletvekiliyle ikinci sırada çıkaran İskoçya doğumlu Brown, zorlu bir seçim kampanyası dönemi geçirdi. Önce İşçi Partisine oy verdiğini söyleyen kadın bir seçmenle ilgili "bağnaz" yakıştırması kameralara yansıyan ve özür dilemek zorunda kalan Brown, son olarak İşçi Partili bir milletvekili adayının "İngiltere’nin gelmiş geçmiş en kötü başbakanı" sözleriyle eleştirildi.

Gordon Brown’un bugün açıkladığı kararla eş zamanlı olarak Liberal Demokratlarla İşçi Partisi arasında hükümeti oluşturmak için resmi müzakereler de başladı. Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, İşçi Partisi ile bir koalisyonun ön şartının Brown’un liderliği devretmesi olduğunu dile getiriyordu. Dolayısıyla Brown’un bu adımı, işbirliğinin önünü açmak için atılmış bir adım olarak yorumlanıyor.

İngiltere’de yeni Başbakanın kim olacağının yanı sıra şimdi İşçi Partisinin yeni liderinin kim olacağı da belirsiz. İşçi Partisi ile Liberal Demokratların oluşturabileceği olası bir koalisyon hükümeti durumunda, belirlenecek yeni İşçi Partisinin liderinin ülkenin yeni Başbakanı da olabileceği tahmin ediliyor.

AA

Haberin Devamı