Ekonomi İşçi patron el ele

İşçi patron el ele

Paylaş
İşçi patron el ele

Patronlar kulübü TÜSİAD ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), yeni anayasa çalışması, terör, istihdam ve bölgesel kalkınma konusunda birlikte çalışma kararı aldı

Birlikte çalışacağız

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) işbirliği yapma kararı aldı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner dün DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ile görüştü. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Ümit Boyner, kalkınma ve gelişmişlik farklarının giderilmesi için DİSK ve TÜSİAD’ın birlikte çalışması konusunda fikir birliğinde olduğunu söyledi.

Görüş birliğine vardık

TÜSİAD’ın işvereni, DİSK’in emekçiyi temsil ettiğini belirten Boyner şöyle konuştu: “Türkiye’nin gitmesini isteğidimiz yer, sahip olmasını istediğimiz vizyon, demokratikleşme, ekonomik standartlar gibi konularda görüş birliğine vardık. İstihdam konusunda çok ciddi işbirliği yapabileceğimize karar verdik. İşgücünün yapılanması, örgütlenme, istihdamın artması konularında çalışacağız.”

Kadın eli fark yarattı

Süleyman Çelebi, “Farklı çıkar gruplarını temsil eden iki örgütüz. Bazı konularda bazı iradeleri koyabiliyorlarsak bu örnek olmalı. Bu konuların başında anayasa değişikliği geliyor. TÜSİAD’ın ifade ettiği temel yaklaşımla bizim irademiz arasında fark yok” dedi. TÜSİAD’daki değişimin yeni olmadığını söyleyen Çelebi, “TÜSİAD başkanlığına kadın eli değdikten sonra daha sıcak ilişkiler yaşadık” dedi.

12 Eylül’den kurtulalım

Türkiye’nin 12 Eylül Anayasası’ndan ‘kurtulması’nda ortak yaklaşımları olduğunu vurgulayan Çelebi, “Ama bu, şu anda değiştirilen anayasa gibi değil. A’dan Z’ye kurucu yapısı da olan, örgütlerin temsilcilerinin olduğu, siyasi partilerin diğer çıkar gruplarının içinde yer aldığı ve sürecin iyi hazırladığı bir anayasa. Bu anayasa süreci Türkiye açısından önemli. Buna hızla başlamalı” diye konuştu.

Biz kalkınma örgütü değiliz

Cumhuriyet tarihinde devletin yaptığı yatırımların yüzde 10’unun Doğu ve Güneydoğu’ya gittiğini belirten Boyner, şöyle dedi: “TÜSİAD üyelerinin yatırımı da aşağı yukarı bu seviyede. TÜSİAD neticede bir kalkınma örgütü olmadığı için bir bölgeye devletten daha çok yatırım yapması gerçekçi değil. Yatırım ortamını daha elverişli hale getirmek de yine devletin çözmesi gereken bir şey.”

Kadın üye istedik kocası izin vermedi

Bir gazetecinin, ‘Kadın başkana iltifat ettiniz, ama 33 bin kadın üyeye rağmen yönetime kadın almadınız’ ifadesi üzerine Süleyman Çelebi, “Daha önceki dönemde bir kadın arkadaşı yönetime almaya karar verdik. Ama eşi izin vermedi. Bu tip iş kazaları da olabiliyor. Kadınların sendikal alanda temsil edilmesi önemli. Ama daha çok kadın sendikal yönetime katılmalı” dedi.

Barış isteyenler silahları bırakmalı

Süleyman Çelebi şöyle konuştu: “Biz şiddetin sona ermesini istiyoruz. Şiddetin olduğu ortamda barış isteyenlerin barışı zedeleyen ilişkilerden kaçınması lazım. Yeni dile, yeni anlayışa ihtiyaç var. Barış isteyenler öncelikle silahı bırakmalı. Bir yandan da demokratikleşme için içi doldurulmuş bir adımı atmalı. Doğru konuları işveren söylüyor diye itmemeliyiz. İşçi sendikası istiyor diye de işveren itmemeli.”

TÜSİAD’ın sesi ezberleri bozuyor

Türkiye’nin önemli konularında iki örgütün ortak noktaları bulunduğuna dikkat çeken Süleyman Çelebi, “Anayasa değişikliği konusundaki sıkıntıları TÜSİAD dile getirince daha farklı ve daha yüksek bir ses çıkıyor. Aynı konuları TÜSİAD söyleyince ezberler bozuluyor” dedi. Çelebi, bu durumdan şikayetçi olmadığını belirterek, “Önemli olan doğruların gündeme getirilmesi” diye konuştu.

DİSK ile ilk temas Tuncay Özilhan’dan

DİSK ile TÜSİAD arasındaki ilk ilişki Tuncay Özilhan’ın TÜSİAD başkanlığı döneminde kurulurken, Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın başkanlığı döneminde de buzlar tamamen erimişti. Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın Mart 2008’de yaptığı DİSK ziyaretinin karşılığında, Ümit Boyner’in başkanlığındaki TÜSİAD’a dün iade-i ziyaret yapan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, görüş alışverişinde bulundu.

2

Haberin Devamı