Ekonomi İşçinin gözü Başbakan'da

İşçinin gözü Başbakan'da

Paylaş
İşçinin gözü Başbakan'da

Tekel işçilerinin talebinin özlük haklarıyla başka kamu kurumlarına geçmek olduğunu söyleyen Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, kendilerine sunulacak önerileri de değerlendireceklerini söyledi

BULUŞMA BU AKŞAM ÜZERİ

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun bugün yapacağı kritik görüşme çalışma yaşamının ana gündemini oluşturdu. Türk-İş Başkanı Kumlu, Başbakan’a Tekel işçilerinin taleplerini ileteceğini ve Başbakan’ın önerilerini de arkadaşlarıyla değerlendireceklerini söyledi. Kumlu, “Tekel işçisinin talebi başka kamu kurumlarına aynı haklarla geçmek” dedi. Kumlu, Başbakan Erdoğan’ın 4/C teklifi yapması halinde yaklaşımlarının ne olacağına yönelik soruyu şöyle yanıtladı:

DİSK: 4/C’Yİ İSTEMEYİZ

“O konuda yorum yapmak mümkün değil. Önerilere bağlı. Arkadaşlarla değerlendiririz. Ne önerirlerse ona göre, ama bizim talebimiz kapatılan işyeri olduğu için başka kurumlara geçmeleri.” DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, “Görüşme masasına neyin götürüleceği çok belli. Taleplerin başında 6 konfederasyon olarak irademizi koyduğumuz 4/C (geçici işçi) dışında, bu arkadaşların özlük haklarını bozmadan, onların istihdamını sağlayabilecek, onları açlığa itmeyecek bir formülle gitmeli” diye konuştu.

HAK-İŞ: SOKAĞIN SESİ YETMEZ

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise görüşmeye Kumlu’nun sokağın sesini götürmekle yetinmemesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Sokak mesajını verdi. Söyleyeceğini söyledi. Burada teknik bir çalışma yapılması gerekiyor.” Toplu iş sözleşmesi ve 4/C’nin başlı başına teknik bir düzenleme olduğunu kaydeden Uslu, “Bu konuda B Planı, C Planı gibi seçeneklerin ve kaç tane hazırlayabiliyorsa en uygun ve en öncelikli çalışmaların Başbakan Erdoğan’ın önüne konulması gerekir” diye konuştu.

TEKEL DİRENİŞİ ÖRNEK OLDU

FABRİKA BİR YILDIR KAPALI

Özlük haklarıyla başka kurumlara geçmek isteyen Tekel işçilerinin 46’ncı gününü dolduran direnişi, İzmir’deki Tariş işçilerine örnek oldu. Geçen yıl şubatta üretime ara veren Tariş İplik Dokuma Fabrikası işçileri, fabrikanın açılmayacağı gerekçesiyle eyleme hazırlanıyor. Fabrikanın yeniden açılması konusunda olumlu yanıt almadıklarını belirten Teksif İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy şöyle konuştu:

MECLİS'E KADAR GİDECEKLER

“Tekel işçisi gibi hakkımızı arayacağız. Önce basın açıklaması yapacağız. Sonra ‘Tariş nereye gidiyor?’ konulu panel düzenleyeceğiz. Fabrika işçileri adına dayanışma derneği kuracağız. 550 milletvekiline mektup yollayacağız. 44 pamuk tarım satış kooperatifini heyetler halinde ziyaret ederek, topraklarını bankalara kaptıran, zarar eden sahipsiz çiftçilerle dayanışma kuracağız.”

2

Haberin Devamı