Gündem İşçinin son kozu Danıştay

İşçinin son kozu Danıştay

Paylaş
İşçinin son kozu Danıştay

Tekgıda-İş Sendikası, Tekel işçilerine 4/C'ye geçmek için tanınan 1 aylık sürenin iptali için dava açtı

SENDİKA MAHKEMEYE GİTTİ

Tekel işçilerinin Ankara’daki eylemi sürerken, işçilerin bağlı olduğu sendika Tekgıda-İş, 4/C’ye (kamuda geçici işçi) geçiş için işçilere verilen 1 aylık sürenin iptali için Danıştay’a dava açtı.

Tekgıda-İş, bugün de 4/C uygulamasını iptal ettirebilmek için 4 Şubat’ta yayımlanan Bakanlar Kurulu kararını dava edecek. Türk-İş’in de konuyu yargıya taşımak için hazırlandığı belirtiliyor.

KURUL KARARI DA HAKSIZ

Bakanlar Kurulu’nun söz konusu kararı ile 4-C’nin statüsü iyileştirilerek maaşlar artırılmış, işçilere kıdem tazminatı ve yıllık izin hakkı sağlanmıştı. Ayrıca devlet memurlarının sahip olduğu bütün sosyal haklar, 4/C’lilere de tanınmıştı.

Sendika yetkilileri, Bakanlar Kurulu’nun söz konusu kararının, ‘geçicilik’ hükmü içeren yasaya aykırı olduğunu savunuyor ve iptal edilmesini istiyor.

8 AY BOYUNCA MAAŞ ALACAK

İptal gerçekleşirse 4/C’ye geçiş süresi 8 ay uzayacak. Tekgıda-İş, 1 aylık sürenin hukuka aykırı olduğunu savunuyor. Hukukçulara göre özelleştirme mağduru işçilerin 8 ay ‘iş kayıp tazminatı’ adıyla asgari ücretin iki katı maaş almaları gerekiyor.

İşte hukukçular Tekel’de bu hak tanınmadığı için Danıştay’a başvuruyor. Danıştay beklenen kararı verirse işçiler 8 ay boyunca 1154 lira maaş alacak.

DİRENİŞ ÇADIRLARI DAĞITILMAYACAK

* Başbakan, 4-C’ye geçmek için tanınan bir aylık sürenin dolmasının ardından çadırlara müdahale edileceğini açıklamıştı. Mahkeme kararının işçilerin lehine sonuçlanması durumunda çadırların da dağıtılamayacağı belirtiliyor. Ayrıca lehte bir karar ile sendika zaman da kazanmış olacak. Öyle ki 8 ayın bitimi hükümet açısından genel seçim sürecine girilmesi anlamına gelecek.

MAKUL ÇÖZÜM UMUDU SÜRÜYOR

* Hükümetin seçim sürecinde işçileri karşısına almamak için makul bir çözüm bulacağı tahmin ediliyor. Sendika bugün 4/C uygulamasını iptal ettirebilmek için 4 Şubat’ta yayımlanan Bakanlar Kurulu kararını da geçicilik hükmü içeren yasaya aykırı olduğu için dava edecek. Türk-İş’in de 4/C’nin kaldırılabilmesi için hukuki çalışmalarını sürdürdüğü, konuyu yargıya taşıyacağı belirtiliyor.

2