Tamer Heper İşgal var gibi
HABERİ PAYLAŞ

İşgal var gibi

Haberin Devamı

Sahibi bulunduğum araziyi, ilgili belediye kent parkına dönüştürmüş. Kullanımımı engelliyor. Bu yer park yapılırken de kamulaştırmaya yanaşmıyor. Bu durumda dava açsam kazanır mıyım? ● E.Ö.

Doğrusu bir dava açsanız kazanır mısınız kazanmaz mısınız, bunun tek kelime ile yanıtı verilemez. Bir dava açılırken hukuki yönden tüm veriler incelenir sonra dava açma veya açmama kararı verilir. Üstelik hiçbir dava için peşinen “Yüzde 100 kazanırsın” denilemez.

Zira dava safahatında ortaya öyle bir belge çıkar ki, dava açılacağı sırada elde bulunmayan bu belge ortaya çıktığında davanın safahatını değiştiriverir. Bu nedenle hiç kimse peşinen kazanma garantisi veremez. Ancak olaya bakıldığında dava açma gereği duyulacak mıdır duyulmayacak mıdır buna karar verilir. Şimdi sizin olaya o gözle bakalım.

★ ★ ★

Sizin tapulu malınız ve üzerinde park var. Mülkiyet hakkı Anayasa çerçevesinde korunmuş bir haktır. Kim olursa olsun bu hakkı yasal nedenler olmadan engelleyemez.

Bu yasal nedenlerin başında da kamulaştırma gelir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus vardır ki kamulaştırmada öncelikle ‘kamu yararı’ kararı alınır ve sonra el koyulacak gayrimenkulün bedeli peşin ödenir. Yani ‘el koydum’ demekle kamulaştırma olmaz.

Okuyucumun olayında ise anlatıldığı kadarı ile bir fiili el koyma var. Dolayısı ile evet, müdahalenin meni talebi ile dava açmak mümkündür hatta müdahale nedeni ile kira mahrumiyeti var ise tazminat istemek de mümkündür.

Çoğunlukla ecrimisil dediğimiz tazminat konuşulduğunda bir husus gözardı edilmektedir. Bu husus dikkate alınmadan dava açılmamalıdır, o da şudur: Ecrimisil yani bir nevi işgal tazminatı istenecek ise o yer, gelir getirebilecek bir yer olmalı ve malik bu gelirden mahrum kalmış olmadır. Gelir getirme imkanı bulunmayan yerler için ecrimisil talep olunmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder