Dünya IŞİD kütüphane yaktı!

IŞİD kütüphane yaktı!

Paylaş
IŞİD kütüphane yaktı!

IŞİD militanları, 10 binden fazla kitabın, en az 700 nadir el yazmasının ve Osmanlı İmparatorluğu'na ait çok sayıda eserin bulunduğu Musul Halk Kütüphanesi'ni yaktı

Terör örgütü IŞİD’in, Irak’taki Musul Halk Kütüphanesi’ni yaktı.

Musul toplumunun önde gelen üyelerinin örgüt yanlılarını binaya zarar verdikleri sırada durdurmaya çalıştıkları; ancak başarılı olamadıkları ifade edildi. Kütüphane yöneticisi Ghanim El- Ta’an militanların saldırıyı, el yapımı bomba kullanarak gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Militanların kütüphaneyi yakması sonucu harap olan eserler arasında, 20. yüzyılın başlarında yayınlanan Irak gazeteleri ile Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma haritaların ve kitapların yanı sıra Musul’un kurulmasında desteği bulunan yaklaşık 100 ailenin sağladığı kitap koleksiyonlarının da bulunduğu ifade edildi.

IŞİD’in diğer halk kütüphanelerinde de bulunan koleksiyonlara zarar vermeye Aralık ayında başladıkları ve zarar verdikleri kütüphaneler arasında Müslümanlara ait bir kütüphane, 265 yıllık bir Latin Kilisesi, Dominikan tarikatına ait bir manastır ve M.Ö. 5000’e dayanan eserlerin bulunduğu Musul Müze Kütüphanesi’nin de yer aldığı belirtildi.

İHA

Haberin Devamı