Dünya IŞİD o kenti de ele geçirdi

IŞİD o kenti de ele geçirdi

Paylaş
IŞİD o kenti de ele geçirdi

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), sosyal medya hesaplarından Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin'e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu duyurdu

Tuzhurmatu ilçesinin 3 km batısındaki Türkmen Yengice köyü ile 15 km güney batısındaki Türkmen Bastamlı köyü IŞİD kontrolüne geçti. DHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, akşam saatlerinde polis ve orduya ait güçler 2 köyü terketti. Güvenlik güçlerinin terk etmesinden kısa süre sonra IŞİD üyeleri 2 köyü ele geçirdi. 2 köyde yaklaşık 25 bin Türkmen yaşıyordu. Köyde yaşayan Türkmenler'den bir bölümünün gün içinde ayrıldığı, bir bölümünün ise köyde kaldığı belirtildi. DHA muhabiri Tuzhurmatu merkezinin henüz işgal edilmediğini öğrendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Suriye'deki iç karışıklıklar sonrası bölgede adından sıkça söz ettiren IŞİD'in hedefi ne? Örgüt ne zaman kuruldu ve Irak'ta hangi bölgelere hakim? İşte 'dünyanın yeni başbelası' olarak gösterilen IŞİD'in bilinmeyenleri.

IŞİD ne istiyor?

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede Şeriat'a dayalı bir devlet kurmak istiyor. IŞİD ve lideri Ebu Bekir Bağdadi, ABD, AB ve Türkiye’nin “terörizm listesi”nde yer alıyor.

Ne zaman kuruldu?

Örgüt 2004 yılında “Tevhid ve Cihat” adıyla Ebu Musa Zerkavi tarafından Irak’ta kuruldu. Sonrasında Usame Bin Ladin liderliğindeki El Kaide’ye katıldı. El Kaide’ye katıldıktan sonra adını “Mezopotamya’da El Kaide” olarak değiştirdi.

Haberin Devamı

İlk liderleri kimlerdi?

2006’da yayınlanan bir videoda Zerkavi, “Mücahitler Şurası Konseyi”ni kurduklarını açıkladı. Irak’taki Zerkavi, 7 Haziran 2006’da ABD güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürüldü. Yerine Ebu Hamza el Muhacir geçti. 2006 yılının sonlarında El Kaide’ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi ise liderliğini yaptığı “Irak İslam Devleti”ni kurduklarını açıkladı.

Şimdiki lideri kim?

2010 Nisan’ında, ABD ve Irak güçleri, Sisar bölgesinde Ebu Ömer el Bağdadi ve Ebu Hamza el Muhacir’in kaldıkları eve ortak bir operasyon düzenledi. Operasyonda her ikisi de öldürüldü. Ebu Bekir El Bağdadi örgütün yeni lideri oldu.

Nusra Cephesi ile ilişkisi var mı?

2011 sonlarında Muhammed Colani liderliğindeki Nusra Cephesi, El Kaide’nin Suriye kolu olarak kuruldu. 9 Nisan 2013’te Ebu Bekir Bağdadi’ye ait bir ses kaydında Nusra Cephesi’nin Irak İslam Devleti’nin müttefiki olduğu belirtildi. Aynı yıl, Bağdadi Nusra Cephesi ile Irak İslam Devleti’nin “Irak-Şam İslam Devleti” adı altında bir araya geldiğini açıkladı.

IŞİD-Nusra ayrışması nasıl başladı?

Kısa bir süre sonra Ebu Muhammed Colani’ye ait bir ses kaydı yayınlandı. Ses kaydında Colani, Irak İslam Devleti ile yakın ilişki fikrine sıcak baktığını söyledi, ancak iki örgütü bir isim altında bir araya getirme fikrini reddetti. Colani ses kaydında El Kaide lideri Eymen Zevahiri’ye bağlılığını ilan etti.

Haberin Devamı

IŞİD El Kaide’nin bir kolu mu?

2013 Şubat’ında, El Kaide, Suriye’deki IŞİD’i tanımadığını ilan etti ve örgütün Suriye’yi terk etmesini istedi. El Kaide Suriye’deki temsilcisinin Nusra Cephesi olduğunu açıkladı. Nusra Cephesi ve IŞİD arasında birçok cephede çatışmalar yaşandı. En sonuncusu ise IŞİD’in Nusra Cephesi’nin kontrolündeki Deyr Ez-Zor kentinde kontrolü sağlamasıyla son buldu.

Suriye ve Irak’ta nereleri kontrol ediyor?

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol zengini Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili. Son olarak Musul kentini de ele geçirdi.

Askeri gücü ne kadar?

IŞİD’in Suriye’deki askeri gücünün 6-7 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Savaşçılarının çoğunluğu yabancılar. Irak’taki silahlı üyelerinin sayısının ise 10 binin üstünde olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Suriye rejimi ile işbirliği var mı?

Suriye muhalefeti IŞİD’in Suriye’de devrimin sabote edilmesi için Şam yönetimince desteklendiğini iddia ediyor. Şam rejimi Suriye’de muhaliflerin elindeki bölgelere düzenli olarak varil bombası atarken, IŞİD’in kontrolündeki bölgelere saldırmıyor. IŞİD, Rakka’da çıkardığı petrolü de Suriye rejimine satıyor.

Kaynak: Al Jazeera