Dünya IŞİD son ABD'li rehine Mueller'i öldürdü

IŞİD son ABD'li rehine Mueller'i öldürdü

Paylaş
IŞİD son ABD'li rehine Mueller'i öldürdü

IŞİD'in elindeki son ABD'li rehine olan Kayla Jean Mueller'in yaşamını yitirdiği ailesi ve Beyaz Saray yetkilileri tarafından doğrulandı. IŞİD genç kadının öldüğünün kanıtı olarak ailesine fotoğraflar gönderdi

Hafta sonunda gönderilen fotoğrafları inceleyen ABD istihbaratı 18 aydır IŞİD’in elinde olan Mueller’in öldüğünü doğruladı. Beyaz Saray basın sözcüsü John Earnest 26 yaşındaki Mueller’in nasıl öldürüldüğüne dair bir kanıtın bulunamadığını belirtti.

Haberin Devamı

AİLESİNE KEFEN İÇİNDE FOTOĞRAFINI GÖNDERDİLER

Wall Street Journal’ın bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre genç kadının ailesine IŞİD tarafında üç kare fotoğraf gönderildi. Fotoğrafların ikisinde başörtüsü takılmış Mueller’in yüzü görülüyordu. Son karede ise genç kadının kefen içinde görüntüsü vardı.

OBAMA'DAN BAŞSAĞLIĞI

ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü IŞİD'in alıkoyduğu ve koalisyon ülkelerinin Suriye'deki hava saldırısında öldüğü öne sürülen Amerikalı Kayla Jean Mueller'in ailesine başsağlığı diledi.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, "Kayla Jean Mueller'in öldüğünü öğrenmekten derin üzüntü duyuyoruz. Amerikalılar adına, Michelle (Obama) ve ben, Kayla'nın ailesine ve sevenlerine en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Bu inanılmaz derecede zor zamanlarında, ülkemiz onların acısını paylaşıyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Dünyanın birçok yerinde gönüllü olarak çalışan Mueller'in hayatını insanlara yardım etmeye adadığını belirten Obama, açıklamasında "Kayla'nın yardıma ihtiyacı olanlara kendini adaması ve bu uğurdaki sevdası, bizlere, insanlığın temel ahlakının, en büyük kötülükler arasında bile yaşayabileceğini gösteriyor" ifadesine yer verdi.

Öte yandan, Mueller'in ailesi de yayımladıkları açıklamada, IŞİD'in kendilerine kızlarının ölümünü bildirdiklerini belirtti. Terör örgütü IŞİD, Amerikalı kadının Ürdün'ün hava saldırılarında Rakka'da öldürüldüğünü ileri sürmüş, Ürdün hükümeti ise açıklamayı propaganda olarak nitelendirerek iddiayı reddetmişti.

IŞİD FİDYE VE REHİNE TAKASI İSTİYORDU

Hindistan, Filistin ve İsrail’de yardım kuruluşları için çalışan Kayla, 2012 yılında Suriyeli mülteciler hayrına çalışmaya karar verdi. Türkiye’de mülteci kamplarında çeşitli yardım kuruluşları için çalıştı. 3 Ağustos 2013’te Suriyeli bir erkekle birlikte Halep kentine gitti. Bu kişinin Kayla’nın erkek arkadaşı veya nişanlısı olabileceği iddia edildi. İkilinin Halep’e gitme sebebi ise kentte çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar adlı örgütün İspanyol şubesi olan grubun internet bağlantısının bozulmasıydı.

Haberin Devamı

Suriyeli teknisyenin işi uzayınca, ikili o gece Halep’te kaldı. Kayla ve Suriyeli, ertesi gün Türkiye’ye gidecek olan bir otobüse binmek için Halep’teki bir otobüs durağına doğru yola çıktı. Ancak ikili durağa varamadan kaçırıldı. İsmi açıklanmayan Kayla’nın Suriyeli refakatçisi, birkaç ay sonra serbest bırakıldı. Kayla’dan ise ilk haber kaçırılmasından 9 ay sonra, 2014 yılının mayıs ayında geldi. IŞİD’in, aileyle ikinci bağlantısı ise 12 Temmuz 2014’te oldu. IŞİD fidye ve rehine takası istiyordu.

ŞÜPHELİ ŞAHIS DEĞİLDİ

Hürriyet’in emniyet birimlerinden elde ettiği bilgiye göre ise Kayla Mueller, 2013 yılında Türkiye’ye giriş yaptı. Mueller, bir süre sonra Suriye’ye geçtikten sonra aynı yıl yine Türkiye’ye döndü. Son kayıt ise Mueller’in 2014 yılında Türkiye’den yine Suriye’ye geçtiği yönünde. Yasal yollardan giriş çıkış yapan Mueller, herhangi bir terör bağlantısı da bulunmadığından takip edilen şahıslar arasında yer almıyordu.

Hürriyet