Dünya 'IŞİD'in kafa kesme videosu prodüksiyon'

'IŞİD'in kafa kesme videosu prodüksiyon'

Paylaş
'IŞİD'in kafa kesme videosu prodüksiyon'

ABD'li gazeteci James Foley'nin İngiliz aksanıyla konuşan bir IŞİD militanı tarafından kafası kesilerek infaz edilişini gösteren 4 dakika 40 saniyelik videonun kısmen düzmece olduğu, ancak yine de 'Foley'nin kafasının kesildiğine şüphe olmadığı' iddia edildi

İngiliz The Times gazetesi, videoyu incelettikleri adli tıp uzmanlarının “Görüntülerdeki infazın sahnelenmiş olduğuna ve Foley’nin aslında kameralar kapatıldıktan sonra öldürüldüğüne” kanaat getirdiğini yazdı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer20273","20273","201408","20273-172529.jpg","1", "0","IŞİD ABD'li gazetecinin kafasını kesti");



Uzmanlar Foley’nin kafası kesilerek öldürüldüğüne dair bir şüphelerinin bulunmadığını, ancak “Videoda bir çok ışık oyunu ve profesyonel post- prodüksiyon tekniklerinden yararlanıldığını tespit ettiklerini” ve bu nedenle görüntülerin tam anlamıyla gerçeği yansıtmadığını söyledi.

VİDEODA KONUŞAN TERÖRİST SADECE BİR 'OYUNCU'


Konuyla ilgili haberde uzmanların infaz videosunda görünen ve 'Cihadcı John' lakabıyla anılan militanın sadece İngiliz olduğu için videoda yer almak üzere seçilmiş bir nevi oyuncu olduğunu düşündükleri belirtildi.

HEDEF KİTLE BATILI DEVLETLER, O YÜZDEN İNGİLİZCE KONUŞAN BİRİNİ SEÇTİLER

Ortadoğu Forumu isimli düşünce kuruluşundan Aymenn el Tamimi, videoda İngiliz bir militanın yer almasının bir propaganda taktiği olduğunu belirtirken, “Onlar İngiliz bir militanı seçtiler çünkü İngilizce konuşan bir kitleyi hedef alan videoda İngilizce konuşulmasını istediler” dedi.

El Tamimi sözlerine, “Bu video çatışmalarda bir şekilde rol oynayan İngiltere’ye ve ABD’ye güçlü bir mesaj yolluyor. Anavatanların hiçbir şey ifade etmediğini, bir gün IŞİD’in tüm dünyayı kontrol altına alacağını söylüyor” diyerek devam etti.

Ortadoğu uzmanı, kafa kesmekten büyük bir zevk aldığı görülen IŞİD’in infaz videolarının kalitesinin son birkaç yılda önemli oranda arttığını gözlemlediklerini de belirtti.

Birce BORA / HÜRRİYET

Haberin Devamı