Yemekte artan pilavları tekrar ısıtılmak üzere kaldırıyoruz. Peki artık pilavların zehirleme ihtimali olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmaya göre artan pilavlar doğru ısıtma yöntemiyle ısıtılmadığı takdirde sağlığımızı büyük ölçüde riske sokuyor. Kuzey Carolina Üniversitesi Gıda Güvenliği Uzmanı Benjamin Chapman'ın yaptığı araştırmalardan çıkan sonuçlar şöyle... Pirinci pişirdiğinizde pirinçte bulunan bacillus cereus mikrobu ölmeyebiliyor. Toprakta ve besinlerde bulunabilen bu bakterinin bazı türleri gıda kaynaklı hastalıklara ve en kötüsü besin zehirlenmesine yol açıyor. Pilavda bulunan su ve diğer maddeler de bakterinin gelişmesine uygun ortamı sağlıyor. Pişirme esnasında ölmeyen bu bakteri, oda sıcaklığında bekletildiğinde gelişmeye, üremeye başlıyor. Gelişen bakteriler ise toksin oluşmasını sağlıyor. Oluşan bu toksinler arasında ısıya dayanıklı toksinler de var. Bu yüzden eğer pilavdan kaynaklı besin zehirlenmesinin önüne geçmek istiyorsanız kalan pilavınızı buzdolabında saklamanız şart. Pilav pişirildikten sonra en geç 2 saat içerisinde buzdolabına konmalı. Bir başka araştırmaya göre ise pilav ya 63 derecenin üstünde ya da buzdolabında muhafaza edilmeli.