Tamer Heper İskan izniniz var mı yok mu?
HABERİ PAYLAŞ

İskan izniniz var mı yok mu?

Müteahitten daire aldım, bana iskanı alacağını söyledi, benimle birlikte 5 daire daha böyle satıldı. Ancak müteahhit iskanı almayınca bizler de pahalı şantiye suyu kullanmak zorunda kaldık. Peki elimizde kat mülkiyeti tapusu varken pahalı şantiye suyu kullanmak zorunda mıyız? Bunun önüne geçemez miyiz? Y.K.

Önce durumunuzu tespit etmeliyiz. Sizin iskan izniniz var mı yok mu? Bu soruyu ne için soruyorum? İskan izniniz yoksa kat mülkiyet tapunuz yok. Kat mülkiyeti tapunuz varsa iskan izniniz de var. Çünkü iskan izni alındıktan sonra ancak kat mülkiyetine geçilebilir. İskan izni alınmadığı müddetçe de kat mülkiyetine geçilmez.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şayet iskan izniniz var ve kat mülkiyeti kuruldu ise yeni bir sözleşme yaparak normal (örneğin mesken) tarifesinden su kullanabilirsiniz. Şayet iskan alınamıyorsa bunun nedenini arıştırmak lazım. Belki bu neden sizin su parasından daha önemlidir. Örneğin binanızda hatta belki de satın aldığınız dairede projeye aykırılık vardır ve bir süre sonra karşınıza hukuki ihtilaf olarak çıkacaktır. Canınızı sıkmayayım ama elinizdeki tapu kat mülkiyet tapusu ise probleminiz aslında hallolmuş, elinizdeki tapu kat irtifak tapusu ise karşınızda daha önemli bir problem var olabilir.

Bir başka çözüm arasanız

Yeni emekli oldum. 10-12 bin lira kredi kartı borcum var. Bunu emekli maaşımı teminat göstermek kaydı ile alacağım kredi ile ödemek istiyorum, ancak kredi alamıyorum. Alabilmek için ne yapmalıyım? İ.E.

Biliyorsunuz kredi veren kurumlar bankalar. Bankalar özel şirketlerdir. Kanunla sınırlanmış davranışları dışında kuralları kendileri koyar. Dolayısı ile her isteyene kredi vermek gibi bir mecburiyetleri yoktur. Üstelik yetersiz teminatla veya teminatsız kredi vermeleri halinde krediyi verenin sorumluluğu söz konusudur. Sizin istediğiniz kredinin teminatı emekli maaşınızdır ama bu bir banka için yeterli teminat olmayabilir. Dolayısı ile bir kurumu kredi vermeye zorlama imkanı yoktur. Bu birincisi. İkinci husus, kredi kartı borcunu ödemekte geciken veya takibe konu olan kişilere prensip olarak kredi verilmemektedir. Bu hususları göz önüne alıp kendinize bir başka çözüm bulsanız fena olmayacak, derim.

Haberin Devamı

Halen alışamadık

Bir binanın giriş katında oturuyorum. Kapı yakınımda, ancak kapanırken büyük gürültü çıkarıyor ve 24 saat rahatsız oluyoruz. Bunu yönetime söyledim, bir kişi için kapı değişmez dediler. Bunun yanında tepemize halı silkeleyenler, bahçeye çöp atanlar cabası. Akıl hastası olmak işten değil, bunlara karşı önlem yok mu polis çağırsam çözüm olur mu? R.A.

Çektiğiniz çilenin ne denli büyük olduğunu anlamak için “Bir kişi için kapı değişir mi?” cümlesini duymak yeterli. Elbette bir kişi için kapı değişir, yani bir kişinin ömür boyu rahatsız yaşaması diğerlerini üzmüyor mu? O bir kişinin evinde huzur içinde olması o bir kişinin hakkı değimli? Doğrusu inanılmaz bir düşünce. Bu düşünceye sahip insanlar kafanıza halı da silkeler çöp de döker, umarım bir gün daha da ileri gitmezler, bunlardan her şey umulur. Bunun çaresi polis çağırmak da değildir, zira polisin bu konuda sizinle ilgileneceğini hiç sanmıyorum. Ancak kat mülkiyeti mevzuatı dairesinde mahkemeye başvurup önlem alınmasını isteyebilirsiniz. Mahkeme bu konuda karar verebilir. Zira bir kapının gürültüsünü kesmek için tek yol kapının tümden değişmesi de değildir. Bazı basit önlemler dahi alınabilinir yeter ki niyet olsun, insanca yaşama hakkına saygı gösterilsin. Ancak bilin ki problem bir tek sizin değil, neyazık ki bizler toplu yaşamayı hala öğrenmiş değiliz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder