Gündem İşkenceye ağır müebbet cezası!

İşkenceye ağır müebbet cezası!

Paylaş
İşkenceye ağır müebbet cezası!

İşkenceye ağır müebbet cezası!

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, 17 yıl önce Abdulkadir Kurt’un gözaltında işkenceyle öldürüldüğü iddiasıyla haklarında dava açılan ve o dönemde asker olan 15 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Haberin Devamı

14 SANIĞA BERAAT, 1 SANIĞA CEZA İSTEMİ

Cumhuriyet savcısı, hazırladığı mütalaasını okuduktan sonra mahkemeye sundu.
Cumhuriyet savcısı, mütalaasında o dönemde Bismil Jandarma Komutanlığında görevli olan asteğmen O.U. ile erler H.D, Z.K, T.D, H.G, N.K, İ.A, R.D, H.D, E.D, A.A, F.A, Ş.Ş ve M.G’nin "üzerine atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin, inandırıcı, somut ve maddi bir delil elde edilemediğinden" haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.

Mütalaada, Bismil’in Ahıllı köyünde 1993 yılında terör örgütü PKK ile güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma çıktığı, Bismil Jandarma Komando Bölüğüne destek amaçlı olarak Silvan ve Hazro’dan da komando birliklerinin olay yerine geldiği ve çatışmada örgüt elemanlarının ölü olarak ele geçirildiği anlatıldı.

Haberin Devamı

Köyde terör örgütü mensuplarına yardım yataklık yaptıkları iddiasıyla aralarında maktul Abdulkadir Kurt’un da bulunduğu bazı şahısların gözaltına alındığı kaydedilen mütalaada, gözaltına alınan şahıslardan Abdulkadir Kurt’un Adli Tıp Kurumu raporuna göre "rektum yırtığına bağlı gelişen şok ve komplikasyonlar sonucu öldüğünün" belirlenmesi üzerine adli tahkikat başlandığı, olayla ilgili olarak yaklaşık 60-70 kişi dinlendiği hatırlatıldı.

Maktül Kurt’un o dönem asteğmen olarak görev yapan S.Ü. tarafında işkence ile öldürüldüğü görevlilerce bilindiği ancak net olarak söylenmediği kaydedilen mütalaada, olayın asteğmen S.Ü. tarafından işlendiğinin sabit olduğu, sanığın 765 sayılı TCK’nın "Canavarca bir hisle veya işkence ile adam öldürmek" suçunu kapsaman 450/3. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için duruşmayı erteledi.

AA